Marie Horáková

• "Ten velký nálet si pamatuju, to mě maminka vzala za ruku a šly jsme na vítkovický hřbitov. To neměla dělat. Já to vidím do dneška. Řada mrtvých, jeden vedle druhého leželi na trávníku. Dvě řady mrtvých lidí. Co se potom s nimi podělo, jak to všechno zlikvidovali, to nevím, ale byli jsme se tam po tom náletu podívat. To byl velký nálet na Ostravu."

• "Jak jsem už chodila do té první třídy, nebo už do druhé, do obecné školy v Hrabůvce, tak náš třídní učitel, pan Michl, jednou se otevřely dveře a do té třídy, do vyučovací hodiny vstoupili dva gestapáci. Je vidím jak dneska, kožené kabáty a takové ty placaté čepice s tou smrtihlavou. Já jsem se tak strašně bála. Všichni jsme se báli, ani jsme nemukli. A oni se okamžitě hnali k tomu učitelskému stolu a ten učitel otevřel okno a chtěl asi skočit z toho okna a oni ho zezadu drapli za límec a bez řeči ho odvlekli. Už jsem ho nikdy neviděla."

• "V kuchyni zařinčel budík, no a ten sebral kvér a střelil po budíku. Taková díra byla v kuchyni a budík samozřejmě na cimpr campr. Oni asi nevěděli, že jsou hodiny. Neumím si to vůbec vysvětlit. Ale to je pravda. Táta řval, protože jsme neměli žádné jiné hodiny, ale jim to bylo jedno a díra ve zdi. Tak to byli primitivové, ti první, co přišli."

• 1

Stará Ves nad Ondřejnicí, 14.06.2022

• 2

Ostrava, 29.07.2022

KSČ zavelela a bratr musel potrestat vlastní sestru

zdroj: Archiv pamětnice

Marie Horáková, za svobodna Hořínková, se narodila 11. prosince 1935 ve skromném domě v Ostravě - Hrabůvce do rodiny dělníka Františka Hořínka a jeho manželky Rafaely. Marie byla svědkyní událostí druhé světové války a osvobození. Ihned po ukončení základní školy musela nastoupit do svého prvního zaměstnání v účtárně Vítkovických železáren. V 50. letech si doplnila vzdělání, aby ve své práci mohla pokračovat. Ve Vítkovických železárnách potkala svého budoucího manžela Jiřího Horáka, s nímž má dceru. Až do roku 1968 žili manželé vcelku poklidným rodinným životem. Po příjezdu vojsk Varšavské smlouvy byl Jiří Horák vyškrtnut ze strany. Jako důvod funkcionáři uvedli, že spal na schůzi, ale je možné, že nesouhlasil s okupací. Po tomto incidentu přišel o pozici vedoucího cenotvorby a musel začínat znovu jako řadový zaměstnanec. Ve Vítkovických železárnách manželé pracovali až do důchodového věku. V době natáčení roku 2022 žila Marie Horáková u své dcery ve Staré Vsi nad Ondřejnicí.