Miloslav Holas

• „Páč jsem situaci sledoval, tak jsem byl na to připravenej, že to jinak nedopadne. Potom otci zavřeli obchod, ale on to chtěl nabídnout tý Jednotě. Ani Jednota ho nevzala, skončil nakonec v provazárně jako dělník u stroje, motal špagáty. Měl tam pracovní úraz, řemenice mu utrhla kus prstu, tak po rekonvalescenci se potom dostal jako vrátnej do autodílny v Sobotecký ulici. Tak byl v autodílně a dělal tam vrátnýho.“

• „To už byla taková uvolněná doba velmi charakteristická, to byl u vlády Dubček, to byl výbornej politik. Toho potom taky odstranili, se jim nehodil a špatně to s ním skončilo. No jo, tak to jsou takový nepříjemný vzpomínky, když tady byla dočasně sovětská armáda. To říkali, že jsou tady dočasně, a pak to bylo na 40 let.“

• „Pak jsem byl zaměstnán v Praze u jedné velké židovské firmy, taky textilní velkoobchod. A když potom sem nastartovali Němci, tak to začali především židovský obchody uzavírat a Židy teda zavírat. No, ale to netřídili, jestli je tam zaměstnanej nějakej árijec, nebo Žid, prostě to brali šmahem všechno do Říše na práci. No, pochopitelně jsme tam byli dva neárijci zaměstnaný, tak jsme okamžitě práskli do bot a utekli bez jakéhokoliv rozvázání pracovního poměru, páč to by nám neprošlo.“

• 1

Turnov, 03.01.2018

Před sto lety křtěný Jizerou

Miroslav Holas v roce 1947
zdroj: archiv pamětníka

Miroslav Holas se narodil 13. listopadu 1919 v Turnově. Rodiče vlastnili obchod s textilem. Před válkou byl zaměstnán u židovské rodiny velkoobchodníků s látkami v Praze. Po obsazení uprchl ze strachu před totálním nasazením. Po zbytek války byl zaměstnán v Turnově v parní vulkanizaci. V 50. letech byl obchod rodině zabaven, otec získal práci jen jako pomocný dělník. Po celý život se pamětník věnoval divadlu. Do KSČ vstoupit odmítl.