Pavel Hlava

• „My jsme se vlastně blížili k Battery tunelu. Tam jsem začal točit. Udělal jsem poslední krásný záběry na Dvojičky, jak ještě v klidu... Pak jsme vlastně projížděli turnikety a moje poslední dva záběry byly... na levé straně byl billboard s Arnoldem Schwarzeneggerem na novej film. Že se bude pouštět v říjnu. Shodou okolností byl o teroristech. A tak jsem vlastně udělal záběr na ten billboard, pak jsem stáhl kameru a ještě před vjezdem do tunelu jsem udělal poslední záběr na Dvojičky – a v ten moment se k Dvojičkám blížilo první letadlo. Já jsem si ho přes ten malej monitor ani nevšiml, takže mám tam natočenej záběr, jak se zabořilo první letadlo do první budovy. Nastal tam výbuch, ale říkám, přes ten malej monitor to nebylo vidět, takže jsme v klidu vjeli do tunelu. A Mike Cohen vlastně poslouchal neustále zprávy. Ten si písničky nepouštěl. Při vjezdu do tunelu už právě Mike vykřikl. Byl ohromenej. Že údajně nějaký letadlo narazilo do World Trade Center do první budovy.“

• „Určitě, určitě, každej rok vzpomínám, a to víte, že jo. Řeknu vám pravdu. Já kolikrát, když je Petra a Pavla, tak svůj svátek vůbec neřeším. Až třeba zvednu 29. června a říkám: ‚Jéjda, já mám svátek.‘ Ale prostě 11. září, to já už jsem prostě, ne ve stresu, ale ve střehu v srpnu. ,No jo, už se to blíží, další výročí.‘ A je to neskutečný, jak to letí. A letos máme 20 roků.“

• „To jsme stáli, koukali a najednou slyším nějakej divnej zvuk, jak se nějak zvyšoval ten hluk. Až prostě najednou se objevilo nad námi letadlo. Nevím, jak bych to popsal. Hroznej šok. Hrozná rána. Stáli jsme jak opaření. Nikdo nic nevěděl, co se děje. Prostě obrovský letadlo – a už si řeknete: ,To asi není normální, to není náhoda‘.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Někdo je nahoře a drží nade mnou ochrannou ruku

Pavel Hlava s fotoaparátem
zdroj: Archiv pamětníka

Pavel Hlava se narodil 24. dubna 1963 v Brně. Tatínka si příliš nepamatuje, zemřel v jeho 13 letech. V roce 1978 odjel do Ostravy vyučit se zámečníkem. Pracoval jako horník. Po rozvodu se rozhodl odjet do USA. Jeho hlavní motivací bylo vydělat si na byt a žít natrvalo v Brně. Bydlel v New Yorku, kde pracoval jako údržbář. 11. září 2001 měl se svým šéfem Mikem Cohenem pracovně odjet do Pensylvánie. Během jízdy si filmoval prostřednictvím své nové kamery ulice Manhattanu. V daný okamžik teroristé provedli útok na Světové obchodní centrum. Pamětník zmíněné okamžiky zaznamenal na kameru. Jak později zjistil, byl jediný na světě, kdo měl na jedné pásce nárazy dvou letadel, což vyvolalo zájem mnohých médií. V roce 2003 se z USA vrátil zpět do Brna.