Karel Halml

• „Já už jsem potom chodil do měšťanky do Horažďovic. A škola skončila, a já jsem nedostal vysvědčení. A proč jsem ho nedostal, protože jsem nenasbíral byliny, protože rodiče nechtěli vstoupit do JZD a byli katolicky založení a já jsem chodil nadále ministrovat. Tak jsem nedostal vysvědčení.“

• „Byla neděle, bylo 6. května. A jak už jsem se zmínil, byl jsem katolického vyznání a v neděli odpoledne bylo požehnání, v půl druhé v kostele na Malém Boru. Tak jsme šli do kostela a já už jsem v té době i ministroval a přijel tam pan farář, už se ani neoblékl. On měl takovéto rádio, krystalka se tomu říkalo. A že už pobožnost nebude, že jestli chceme, tak už jedou Američané od Sušice a že tak za tři čtvrtě hodiny budou na křižovatce u Nového Dvora. Potom naložil do auta mě a ještě nějaké děti a jeli jsme se tam podívat.“

• 1

Horažďovice, 29.04.2022

• 2

Horažďovice, 25.07.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj

Chtěli mu znemožnit najít si své místo v životě

Karel Halml v roce 1975
zdroj: Archiv pamětníka

Karel Halml se narodil 1. března 1937 v Malém Boru u Horažďovic. Jeho rodiče Karel a Marie Halmlovi měli malé hospodářství, kde Karel i jeho sestra vypomáhali. Na Horažďovicku prožil druhou světovou válku a rovněž osvobození americkou armádou. V květnu 1945 jeho rodina hostila Rostislava Bayera, vojáka, který se vrátil ze západní fronty a jemuž mezinárodní úmluvy nedovolovaly překročit demarkační čáru, podobně jako ostatním bojujícím na západě v cizineckých legiích. S ním si Karel Halml později dopisoval. Po roce 1948 byla rodina Halmlových vystavena nátlaku komunistického režimu, protože nechtěla vstoupit do JZD (jednotného zemědělského družstva). Karel Halml kvůli tomu nemohl nastoupit do učení na elektrikáře. V roce 1953 svoji situaci vyřešil útěkem z Malého Boru na statek k Hluboké nad Vltavou. Paní Kubatová, u které v tu dobu pracoval, napsala dopis prezidentské kanceláři a on se nakonec do učení dostal. V plzeňské Škodovce (tehdy závodech V. I. Lenina) se vyučil elektromontérem a následně řemeslo vykonával v Horažďovicích ve stavebním podniku. Vojenskou službu absolvoval v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích. V roce 1959 se oženil s Emílií Hlaváčovou a společně měli dceru Marii. Ke konci šedesátých let začal pracovat jako údržbář v místních kasárnách. Jeho žena na počátku sedmdesátých let onemocněla a zemřela a Karel Halml se v roce 1974 oženil podruhé, s Věrou Zimmermanovou. Jejího syna Romana si osvojil. Celý život byl praktikující věřící katolického vyznání. Působil také u sboru dobrovolných hasičů. Po roce 1989 se začal více zajímat o historii a pomáhal Josefu Chalupnému s vydáním knihy II. světová válka na Horažďovicku (2015). V době rozhovoru na jaře 2022 žil v domovně seniorů v Horažďovicích, zajímal se o společenské dění a stále rád a pravidelně navštěvoval bohoslužby v místním kostele.