Dr. Brigitte Halewitsch

• "Byli to vojáci, kteří bušili na dveře a nařizovali nám, abychom se okamžitě sbalily a vypadly. Vzpomínám si ještě na něco, co se stalo krátce předtím. Moje matka tuto situaci očekávala. A mám vzpomínku, že pozvala nějaké kumpány a ti se opili, chtěli se zbavit strachu. A mně to přišlo legrační, myslela jsem si, že je to něco jako Silvestr nebo karneval, a chtěla jsem se přidat a vyhodila jsem dámskou botu z okna. Pak se ozval výstřel, v protějším domě byl ostřelovač. Pak mě odtáhli od okna, na to si taky vzpomínám."

• "Pak jsme přišly do Velvar, do takzvaného chorobince. Ten existuje dodnes, ale myslím, že poněkud změnil svůj charakter v tom smyslu, že je nyní také jakousi zotavovnou. Tehdy to bylo jakési psychiatrické oddělení s péčí o umírající a nemocné. Byli tam ubytováni nejrůznější lidé s vážnými problémy: narkomani, slabomyslní, staří lidé, umírající. Nebyly tam žádné děti, ty mi ale nechyběly. S některými chovanci jsem se spřátelila, byli rádi, že tam je dítě. Je mi trochu nejasné, co si sama pamatuji a co vím z doslechu. Maminka mi vyprávěla, že se jeden z nich viděl jako můj pacient, můj první pacient, abych tak řekla. Závislý člověk, který říkal, že se bez mé společnosti neobejde, jinak by měl recidivu. Protože moje matka nechtěla, abych s ním byla tak často, měla pochopitelně strach, co všechno by se mohlo stát."

• "To je jedna z nejnepříjemnějších vzpomínek, které mám. Nejen proto, že to trvalo hrozně dlouho, že bylo hrozné horko a že jsem nemohla držet maminku za ruku, měla v ruce zavazadla a já se bála, že se ztratí. Po kraji stál řvoucí a ječící dav, který křičel: 'Smrt Němcům! Smrt Němcům!', házeli kameny a u některých došlo i na fyzické napadení. Nechápala jsem, jen jsem věděla, že se musím držet. Muselo to trvat celý den, myslím, že když jsme odcházely, bylo ještě ráno, a na Strahov jsme přijely, když už byla tma. Před sebou vidím jen jednu bránu, byla poměrně malá na ten velký dav, který měl projít, a my jsme se jí protáhly. To je také okamžik, který si pamatuji fyzicky. A pak jsme s úlevou padly na travnatou zem uprostřed. Strávily jsme tam první noc, nebylo nám zima, ale nebyly tam deky, spaly jsme na kabátech."

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Odsunutá paměť

Mám podezření, že se mezi nás postavila stará historie, aniž bychom si ji dokázali vyříkat

Brigitte Halewitsch v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Brigitte Halewitsch se narodila 21. dubna 1940 v Moravské Ostravě rodičům Elisabeth Ludmile a Karlu Rustovým. Podstatnou část svého dětství strávila na cestách, takže se nikde necítila doma. Pocházela z česko-německé rodiny, ale po konci války neuznali její částečně český původ, a tak ji jako mnoho jiných Němců spolu s její matkou internovali v pražském táboře na Strahově. Poté byla její matka nuceně nasazena na práci v zemědělských podnicích a klinikách a Brigitte ji při této práci doprovázela. V létě roku 1946 Elisabeth Ruth s Brigittou, skryty pod hradbou kufrů, uprchly vlakem do Bavorska. V Giessenu se setkaly s otcem, který strávil většinu války jako voják v Polsku. Brigitte se chtěla stát psychoanalytičkou, což ji zpětně nutilo vyrovnat se s minulostí svou i své rodiny. V roce 1971 promovala s titulem doktora medicíny. I díky své profesní kariéře ví, že je nutné se s touto historií nejen vyrovnat, ale také ji sdílet. Po pražském jaru se snažila v Praze najít lidi, kteří by dokázali vyslechnout a uvěřit jejímu příběhu. Mládež jí ale nevěřila, co se na Strahově a po něm dělo, a starší lidé jí radili, aby o tom nemluvila. V době natáčení v roce 2023 žila ve Francii. Je pro ni stále důležité, aby se jejím příběhem zabývaly a zpracovávaly ho i další generace její rodiny.