Hana Hajnová

• „Tehdy nebyla mateřská dovolená tak dlouhá jako teď. Musela jsem potom shánět zaměstnání a v životopise jsem musela vyjádřit svůj vztah ke vstupu vojsk. Naštěstí jsem to mohla opsat tím, že jsem svedla všechno na mateřství. A bylo tomu tak, že člověk se staral o dítě a vnější situace byla trošku odsunutá. Samozřejmě, že to všichni pečlivě sledovali a měli jednoznačné názory v rodině. Můj muž musel jít na prověrku a říct, jestli s tím souhlasí, nebo nesouhlasí. Snažil se je přesvědčit, že je pacifista a že cokoli ozbrojeného odmítá. Ovšem s více kolegy se domluvili, že na první výročí 21. srpna půjdou do práce v černých šatech. Těch statečných ubylo, přišli jenom dva, můj muž a ještě jeden kolega. Hned šli na kobereček. Měl naštěstí nad sebou dobrýho šéfa, který potvrdil, že v černých šatech chodí běžně do práce, což nebyla pravda.“

• „Moje nejbližší spolupracovnice byla nějaká paní Hendlová, která měla za manžela diplomata z první republiky, měla tři děti. Ovšem manžel byl většinu jejího života zavřenej. Bylo vidět, že pan vedoucí má ochrannou ruku nad takovými lidmi. Bývalými majiteli a politicky nespolehlivými lidmi, o to to bylo zajímavější. To byla skutečně velmi inteligentní dáma, mluvila několika jazyky. Pak jsme se tam spolu máchaly v té špíně, ale nezůstávaly jsme u země. Vyprávěly jsme si nebo jsme si spolu zpívaly a bylo to prima.“

• „Když jsem byla menší a byli jsme ve Znojmě, tak jsme měli v kuchyni rádio, které jsme dost často společně poslouchali. A zaregistrovala jsem takový zvláštní děs v očích tatínka a maminky, když poslouchali odsuzující procesy se Slánským. Tatínek byl přilepenej uchem k rádiu. Bylo na nich znát, že se něco děje. To dítě, i když tomu nerozumí, tak to vycítí.“

• 1

Studio v Liberci, 07.05.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj

Student jim vystavil vysvědčení z revoluce. Jste odvážní, tohle by naši nesnesli

Hana s babičkou Annou Blažkovou, rok 1948
zdroj: archiv pamětnice

Hana Hajnová, za svobodna Hladká, se narodila 6. prosince 1945 v Praze. Otec František Hladký byl důstojník. Rodina se stěhovala. V roce 1957 se přestěhovali trvale do Turnova, rodiště matky Květuše Hladké. Hana Hajnová absolvovala Střední umělecko-průmyslovou školu v Turnově (SUPŠ), obor stříbrnictví. Po škole nastoupila do pražského Kovotepu, kde pracovali odpůrci režimu. Na jaře 1968 si vzala Karla Hajna, bydleli v Turnově. 21. srpna 1968 nastoupila mateřskou dovolenou, o měsíc později se narodil syn Kryštof. Hajnovi se pohybovali okolo disidentských kruhů. Zajímali se o duchovní rozvoj, antroposofii. Hana pracovala v mateřské škole. V listopadu 1989 byl Karel Hajn aktivní člen Občanského fóra. Po sametové revoluci začala Hana Hajnová intenzivně studovat waldorfskou pedagogiku. V roce 1990 spoluzaložila první waldorfskou mateřskou školu v České republice, v roce 2000 první waldorfské Centrum pro rodinu – Náruč v České republice. V důchodu se stále waldorfské pedagogice věnovala. V roce 2022 žila v Turnově. Pamětnici jsme mohli natočit díky podpoře města Turnov.