Kristýna Gorolová

• „Aby vystudovali, aby se učili, aby z nich něco bylo. Aby se pořád neříkalo, že jsme nepřizpůsobiví nebo tak něco. Ať se do toho dají. Naše děti nejsou hloupé, vím, že nejsou. Kdyby chtěly, tak to dokážou. A jsou chytrý. Jenom kdyby chtěly. To bych jim moc ze srdce přála, aby to tak prostě bylo a vyšlo to.“

• „Tak jsem šla a najednou takhle na rohu, tam byl takový agiťák, a tam hráli. Slyším romskou hudbu. Říkám si: ‚Co to je? Kdo tam hraje?‘ Tak jsem se zastavila a poslouchala. Říkám si, hmm, dobrý. No ale šla jsem domů. A druhý den přišla sestra Agnesa, že zakládají soubor a jestli bych tam nechtěla jít tancovat. ‚Ale já sem něco slyšela,‘ říkám, ‚vy jste tam byli?‘ – ‚No, my jsme tam byli. Proč si nepřišla?‘ – ‚Nevěděla jsem, že...‘ No tak vlastně to vzniklo. Tak jsem tam začala chodit a chodily tam i děti. – ‚A pamatujete si, ve kterém roce to bylo?‘ – ‚Vojto, ve kterým roce to bylo? V osmdesátém?‘ – ‚Šest.‘ – ‚Osmdesát šest, v osmdesátém šestém.‘“

• 1

Ve Francii jsme měli se souborem velký úspěch

Kristýna Gorolová
Kristýna Gorolová
zdroj: archiv pamětnice

Kristýna Gorolová se narodila 7. července 1959 v Žatci, ale hned poté se její rodiče odstěhovali na východní Slovensko, odkud rodina pocházela. Po šesti letech se do Čech vrátili natrvalo a usadili se na pražském Žižkově, kde Kristýna vychodila školu. V polovině 80. let se stala členkou romského souboru Perumos, se kterým procestovala mnoho zemí. V polovině 90. let se chtěla s rodinou odstěhovat do Kanady, ale po pobytu v Belgii se nakonec vrátili zpátky do Čech. Posledních patnáct let před odchodem do důchodu vedla na Praze 3 školní kroužek, kde s dětmi tancovala a předávala jim romské tradice a zvyky.