Kristýna Gorolová (* 1959)

Ve Francii jsme měli se souborem velký úspěch

• stala se členkou romského souboru Perumos

• v 90. letech žila krátce v Belgii

• ve škole na Praze 3 vedla romský kroužek pro děti

Jako malá jsem pořád tancovala

Kristýna Gorolová, za svobodna Marcinová, se narodila 7. července 1959 v Žatci, ale krátce po narození se s rodiči a sourozenci odstěhovala na východní Slovensko do obce Matiašovce. „Maminka měla sestru v Žatci, byla se mnou těhotná, porodila mě a vrátila se se mnou na Slovensko. Do mých šesti let jsem byla na Slovensku, a pak jsme se vrátili zpátky do Čech.“

Tatínek Jan na Slovensku pásl krávy a jezdil s koňmi, maminka Marie se doma starala o děti. Kristýna totiž měla pět dalších sourozenců. Z dětství hlavně vzpomíná na to, jak její rodina moc ráda tancovala, zpívala a bavila se. „Jako malá jsem vždycky tancovala.Byla jsem u toho pořád, nešla jsem spát, tancovala jsem s nima,“ vzpomíná.

Když se Marcinovi přestěhovali ze Slovenska do Čech, bydleli v Praze, kde taky Kristýna chodila do školy – na Žižkově do Komenského školy. A dodnes moc ráda vzpomíná na místní učitelky. „Hrozně hodný to byly paní učitelky. Jezdili jsme s nimi na školy v přírodě do Krkonoš,“ chválí Kristýna. Po vychození školy začala pracovat v tiskárně na Václavském náměstí.

Se svým budoucím manželem se seznámila v partě kamarádů. „Chodili jsme celá parta do Kina Obzor ,chodili jsme ven, na ‚Komeňák‘ a tak jsme se nějak seznámili. Byl hodnej, sympatickej, líbil se mi,“ říká. Svatbu měli v květnu roku 1979. Nejdříve spolu bydleli u manželovy maminky a za nějaký čas dostali byt vlastní. Děti se jim narodily čtyři, ale bohužel dva synové již nežijí.

Ve Francii jsme měli opravdu úspěch

Díky své sestře se v roce 1986 zapojila do nově vzniklého romského souboru Perumos. „Šla jsem a najednou na rohu, tam byl agiťák, a tam hráli. Slyším romskou hudbu a říkám si: ‚Co to je? Kdo tam hraje?‘ Tak jsem se zastavila a poslouchala jsem. Říkám: ‚Hmm, dobrý.‘ No, ale šla jsem domů. A druhý den přišla sestra Agnesa, že založej soubor a jestli bych tam nechtěla jít taky tancovat. Tak to vlastně vzniklo. Tak jsem tam začala chodit a chodily tam i děti,“ vzpomíná. Ostatně celý soubor tvořila rodina – byli v něm strýcové, tety, sourozenci i neteře a synovci.

Se souborem se podívali do mnoha zemí, třeba do Turecka, Švýcarska, Německa a Skotska. Ale největší úspěch zažili ve Francii v létě roku 1989. „Měli jsme romské kroje a oni to vlastně nikdy neviděli. Opravdu jsme tam měli úspěch.“ A protože to bylo ještě v době komunistického režimu v Československu, vzpomíná Kristýna i na to, jak s nimi Praha 3 poslala i „dozor“, aby ve Francii nezůstali. To ale tehdy vůbec nezvažovala, protože v Praze zůstaly její děti.

V polovině 90. let žila Kristýna nějaký čas se svou rodinou v belgickém Gentu, který měl být jen zastávkou na cestě do Kanady. „Ale náš vedoucí se tam usadil a už nikam nechtěl. My jsme chtěli jet dál a on že už ne a už tam byly nějaký neshody, tak jsme se rozešli,“ vysvětluje. Během pobytu v Belgii měla s rodinou pronajatý byt, děti chodily do školy a dospělí na jazykové kurzy. Nakonec se její rodina vrátila zpátky do Prahy. Dcera se totiž v Belgii zamilovala, ale po porodu syna ji její muž opustil. A tak ji Kristýna odvezla zpátky domů, aby na nešťastnou lásku zapomněla.

Děti miluju!

Po návratu pracovala Kristýna jako uklízečka v telefonní ústředně a v několika školách na Žižkově a nakonec i v té, kam sama jako malá chodila. A v ní se také dostala k práci s dětmi. Tehdejší ředitelka ji brávala na školy v přírodě, z čehož vzniklo i to, že později vedla pro děti ve škole kroužek. „Začala jsem s dětičkama tancovat a bavilo mě to – já děti miluju!“ Kromě tancování dětem předávala také romské tradice, vyprávěla jim třeba o vánočních a velikonočních zvycích nebo o tom, jaké to bylo, když byla malá. Ve škole skončila po patnácti letech a na konci roku 2020 odešla do důchodu.

Aby se pořád neříkalo, že jsme nepřizpůsobiví

Romsky se Kristýna naučila až v partě kamarádů, protože doma mluvili jen slovensky. Sama se svými dětmi romsky příliš nemluvila, což ji trochu mrzí. Moc by si ale přála, aby si mladí Romové své romství udrželi a znali svou řeč. „Je vzácná ta naše řeč, s ní se všude domluví,“ říká a hlavně by chtěla, aby mladí lidé byli vytrvalí: „Aby vystudovali, aby se učili, prostě aby z nich něco bylo. Aby se pořád neříkalo, že jsme nepřizpůsobiví. Vím, že naše děti nejsou hloupé. Kdyby chtěly, tak to dokážou, dokážou. A jsou chytré. Jenom kdyby chtěly. To bych jim moc ze srdce přála, aby to tak prostě bylo a vyšlo to.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Terezie Vavroušková)