Iva Galiová

• "To bylo hrozné pro mě. V tom roce 1968 jsme na jaro koupili chatu, manžel byl na služební cestě. Já jak jsem se to ráno oblékala, tak jsem si automaticky zapnula rádio a teď slyším, jak hlásí, že Rusi přišli do Československa. A já jsem se jen lekla, že je okupace, že se naši budou bránit, že si to nenechají líbit a bude válka a muži budou muset narukovat do války. Prostě hrůza ve mě. Tak jsem si tranzisťák vzala do tašky a šla jsem z domu a poslouchala. Šla jsem do Tatrovky přes náměstí a viděla jsem Sověty s namířenými zbraněmi. Přijdu do Tatrovky a tam na vrátnici Rus. Vrátný se mu snažil vysvětlit, že jsem zdravotní sestra, já jsem mu to vysvětlila rusky. Tak šel se mnou a doprovodil mě ke dveřím a řekl mi, že nesmím nikde chodit, a stál u těch dveří a že nesmím nikde vycházet."

• "Taťka už věděl, že se blíží konec války, tak jel do Ženklavy pro sestru a zamkl ji nahoře v pokoji, aby nemohla vycházet. Ti Rusi, když přišli, tak říkali:  ‚Davaj vodku, davaj!‘ Naši měli nějakou sklenici rumu, vodky, tak jim dávali po štamprli. Ale oni ještě: ,Gdě děvočka?‘ Mamka říkala, že zavolá děvočku. Já jsem byla taky nahoře a zavolali mě. Byla jsem děcko takové, vyzáblé, hubené, jedenáctileté. To je nezajímalo. Oni chtěli děvočku asi patnáctiletou, takže sestru rodiče zapřeli. Oni věděli, že by se na ni vrhli a zavřeli by se s ní někde do pokoje a na naše by mířili zbraněmi. Už byli dlouho na cestě a toužili v Příboře po ženách. Potom jsme se dozvěděli, že byla dvě šestnáctiletá děvčata znásilněna a musela podstoupit zákrok."

• "To bylo novorozenecké, které patřilo k porodnímu. Pro mě to byla nejhorší práce, co jsem tam dělala. Asi rok. Poněvadž jsem vozila děti na vozíku k matkám na kojení. To znamená, že jsem tam měla mezi dvaatřiceti až osmatřiceti dětmi a byla jsem na to sama. Musela jsem je všechny před kojením zvážit na té váze, kde ja taková kolébka, zapsat, odvézt těm matkám. Poslední kojení bylo před půlnocí. Pak jsem je zase posbírala po kojení, každé dítě mělo kroužek s číslem a musela jsem zase zapsat váhu, kolik vypily. Měli vypít například 600 mililitrů, ale matka mi řekla, že ani z jednoho prsa jí neteklo moc mléka, tak odstříkala mléko a já musela děti dokrmit. To byly pro mě nejhorší směny. To jsem si za celou noc na pět minut nesedla, že bych se třeba napila."

• 1

Příbor, 18.05.2022

• 2

Příbor, 13.02.2023

Dělat sestru na novorozeneckém, to byla za komunistů řehole

Svatba pamětnice s Milanem Galiou, rok 1953
zdroj: Archiv pamětnice

Iva Galiová se narodila 25. ledna 1934 do rodiny továrního kontrolora Františka Kotoučka a jeho ženy Aloisie. Společně s rodiči a sestrou bydlela v malém domku v Příboře. Otec František se po válce angažoval v obnově města. Iva Galiová se v roce 1949 dostala na zdravotní školu do Nového Jičína, kterou navštěvovala dva roky. Poté se přesunula na internát do Ostravy-Mariánských Hor, kde školu po dalších dvou letech úspěšně ukončila. Ihned po maturitě v roce 1953 si dodělala zkoušky a stala se tak diplomovanou zdravotní sestrou. Ve stejném roce se vdala za Milana Galiu, pozdějšího dlouholetého hlavního konstruktéra Tatry Kopřivnice. Po škole pracovala na gynekologicko-porodnickém oddělení nemocnice v Novém Jičíně. Od roku 1961 pak byla přijata do ambulance pobočného závodu Tatry Kopřivnice v Příboře. Tam setrvala celých třiadvacet let. Před důchodovým věkem působila na plicním oddělení v Příboře. Až do manželovy smrti v roce 2017 žila v domě po rodičích. V roce 2022 žila v domě s pečovatelskou službou v Příboře.