Zdeněk Fikar

• „Začla hrát skupina Pražský výběr, která okouzlila celou zemi. A ty kluci, který do tý doby nehráli, nebo už to tak umíralo, bigbít, tak najednou začlo strašně moc kapel, i tady v Hradci vzniklo moc kapel. A všichni chtěli bejt jako Pražskej výběr, hrát v maskách, tancovat u toho a vyvádět.“

• „Někdo na to může hledět tak jako, že pche, o nic nešlo, nějaký prostě zlomili někde a něco něco, ale ono když jste třeba půl roku pod tlakem těch výslechů, že nevíte, co, kdy, kam si vás pozvou, odkud vás vezmou… Tak se dějou takový nebezpečný věci v psychice, jo. Že se člověk prostě bojí. A pakliže to trvá delší dobu a třeba člověk nemůže sehnat práci, tak si z toho odnese prostě šrámy a takový, může to hrozit nějakým poškozením psychiky.“

• „My už jsme totiž v tý osmý třídě tajně chodili i na bigbít. To se nesmělo, jo, jak byly ty zábavy, tak tam vždycky kontrolovali, jestli už je člověkovi patnáct. A to ještě bylo taková legrace, že tady třeba na Střeláku, tam se dělaly odpolední čaje, tancovačky. A všichni mladý tam chtěli chodit, ale kluci nesměli nosit džíny, ale museli nosit tesilový kalhoty, který byly žehlený na puky. A kdo neměl kalhoty na puky, tak nebyl vpuštěn.“

• 1

Hradec Králové, 11.04.2018

Bylo rozhodnuto: stal se ze mě nepřítel socialistickýho tábora

Zdeněk Fikar
zdroj: archiv pamětníka

Zdeněk Fikar se narodil 7. listopadu 1958 v Hradci Králové. Od mládí ho zajímal bigbít a tvorba různých neoficiálních kapel. Během studia architektury v Praze se seznámil s disidentskými kruhy a poté, co navštívil jak Západ, tak Rusko, měl jasno - stal se z něj nepřítel socialistického tábora. Začal pořádat koncerty bigbítových i punkových kapel, jeden velký proběhl v srpnu 1984 v Lochenicích u Hradce Králové. Byl ale přerušen příjezdem jednotek VB, jeho účastníci byli legitimováni a posléze vyslýcháni. Zdeněk Fikar byl za přečin proti veřejnému pořádku odsouzen k peněžitému trestu 3000 Kčs. Po revoluci se živil jako architekt, ale k hudbě má dodnes blízko.