Jiří Fic

• „Cenzura je vždycky tam, kde je autoritativní režim. Ten nepustí informaci, která by byla proti němu. Vždycky se něco potlačí. Něco se musí zatajit, když je diktatura, protože by to všechno vyznělo špatně, a názorný příklad byl Černobyl. Na Ukrajině bouchla atomová elektrárna a tady se šlo jásat a nikdo oficiálně nic nevěděl. Byl První máj a šli jsme do prvního máje a v západní Evropě se už týden dělaly opatření. Někde větší, někde menší, ale tady prostě se to tajilo až doposledka. To je názorný příklad té cenzury. To, že se něco takového stalo, to se samozřejmě potom zjistilo ze zahraničního rozhlasu.“

• „Když vylítl Jurij Gagarin, tak ten den mám tak v hlavě zavrtanej. My jsme byli nadšeni strašně. To bylo 14. dubna 1961, seděli jsme takhle ve škole a soudružka učitelka nám přednášela a najednou v rozhlase, v každé třídě byl takový velký rozhlas, najednou někdo, jestli to byl ředitel nebo některá učitelka, bylo oznámeno, že vylétl první kosmonaut do vesmíru Jurij Gagarin, a naše učitelka, která zrovna tam byla, tak začala úplně tak neskutečně se radovat a letěla do ředitelny. A my jsme nevěděli vlastně, co se děje, ale trošku jsme měli ponětí o tom. Ale až potom druhý den vyšly velké obrázky, fotky Gagarina.“

• „Já jsem mimochodem byl Palachovi na pohřbu v Praze. Bylo nás pět a jeli jsme za školu, vezli jsme věnec. Vím, že jsme přijeli teda do Prahy a chtěli jsme jít tam do toho středu, kde ta rakev, a tam nás nepustili. Tam bylo tolik lidí. Vysokoškoláci prostě stáli, takhle se drželi za ruce a dělali takový zábrany a řekli: ‚Tady ne.‘ A já už si přesně nevzpomínám, někde nám řekli, že máme nechat věnec, ale že bychom se my účastnili průvodu, tak to ne. To nebylo ani možný pro tolik lidí.“

• 1

20.10.2021

Nikdo oficiálně nic nevěděl. Byl První máj a šli jsme jásat

Jiří Fic na táboře Dolní Smrčná (1958)
zdroj: Archiv Jiřího Fice

Jiří Fic se narodil 19. února 1949 ve Velkém Meziříčí. Vzpomínky na válku má od svých rodičů, jeho vlastní počínají prvními léty tuhého komunistického režimu. Vzpomíná na první vesmírný let a na kosmonauta Jurije Gagarina, na příkladu černobylské havárie zase popisuje cenzuru. V lednu roku 1969 se v doprovodu spolužáků vydal do Prahy na pohřeb Jana Palacha. Pracoval jako konstruktér ve Žďárských strojírnách a slévárnách, poté v závodu lesní techniky. V roce 1991 nastoupil na Úřad práce, nejprve ve Žďáře, později ve Velkém Meziříčí. V roce 2021 žil ve Velkém Meziříčí.