Jan Fiala

• „Já jsem sloužil u pétépáků. Tenkrát už se to jmenovalo silniční vojsko. Za celé dva roky jsem nevěděl, co to je střelná zbraň. Měli jsme daleko jiné úkoly - stavět mosty, třeba jsme byli pár měsíců v Bratislavě. Ale nestěžuju si, protože velitel, v Lázních Bohdaneč jsem sloužil, byl velmi rozumný chlap a jeho manželka učila moji manželku ve škole.“

• „Když to vrátili, tak jsme si museli vybojovat nebo vyjednat úvěr, celkem tahle cihelna byla skoro 70 milionů. Museli jsme nechat postavit vlastní konstrukci, to stavěla Mostárna Hustopeče, protože jsme to zjišťovali, byli cenově nejrozumnější. Pak se musela celá cihelna postavit. A první cihla vypadla z cihelny 20. července 1995. No a od té doby už vyrábíme.“

• „Na žádnou školu dál jsem nesměl, právě protože jsem měl dědečka, který už od první republiky stavěl po Praze domy a tady v cihelně vyráběl na tu stavbu cihly." - "Vyprávěl vám váš dědeček, maminka nebo tatínek něco víc o vaší rodinné historii?" - "No, dědeček ne, protože dědeček zemřel o rok dřív, než já jsem se narodil a rodiče vyprávěli, že to dělal tak, že postavil v Praze dům, hned ho prodal, aby měl peníze na stavění dalšího domu, takhle to dělal až do té doby, co žil. No a vyráběl tady v cihelně ve Štěrboholech cihly.“

• 1

Děda by byl spokojený

Jan Fiala na vojně
Jan Fiala na vojně
zdroj: archiv pamětníka

Jan Fiala se narodil 16. října 1943 v Praze. Jeho dědeček založil ve Štěrboholech cihelnu a zemřel rok před Janovým narozením. Cihelna byla Fialovým v roce 1952 znárodněna a pamětník jako syn z bývalé podnikatelské rodiny nemohl studovat. Vojnu odsloužil u Pomocných technických praporů. Po vojně se oženil a přestěhoval do Nymburka, kde pracoval na okresním národním výboru a později ve vodárně. Po revoluci získal rodinnou cihelnu zpět a s manželkou se rozhodli ji vybudovat a znovu zprovoznit. Dodnes pracuje v cihelně ve Štěrboholech.