Jan Erychleb

• „Dcera mého dobrého známého přišla o život. A to bylo v Debři nad Jizerou na mostě, dneska Masarykově, nevím, jak se dřív jmenoval. Tam byl nějaký obrněný transportér a vjel na chodník a smetl maminku děcka, zkrátka ji zabil. To byla největší událost nebo smrťák, o kterém vím.“ – „To byla mladá maminka, jsem slyšel. Že snad byla ještě těhotná.“ – „Ano, je to možné, že byla.“ – „Znal jste ji osobně?“ – „Jejího tátu. Ten mi vyprávěl, jak to tam vypadalo.“ – „Prý, slyšel jsem, šla s manželem, který byl zraněn.“ – „Zkrátka je smetli, ještě před tím, než tekla řekla, tak tam spadli do stráně. Ona to nepřežila.“

• „Šel jsem do práce jako pokaždé a tak kolem desáté hodiny už začaly jezdit ty jejich vojenské kolony. Nejdřív motocykly a za nimi těžká technika, ne že by tanky, ale nákladní vozy a vojáci, kteří mi hodně připomínali, že jsou někde z východu, spíš Mongolové. Byli jsme z toho špatní.“ – „Zavřeli jste krám a šli jste ven?“ – „Krám jsme nezavřeli, ale to víte, že jsem byl venku.“ – „Kde jste se pohyboval nebo kam jste se šel podívat?“ – „Stáli jsme na chodníku, kde to projíždělo, a našli se takoví, kteří se snažili po nich něco házet, ale já jsem si říkal, že to je nebezpečné, protože oni měli namířené kvéry přímo do lidí. Tak jsem si říkal, že tam někomu rupne v bedně, kór těm východním, a odneseme to na životech. Naštěstí se nic nestalo ten den.“

• 1

Mladá Boleslav, 02.02.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj

Okupanti mu do výlohy mířili samopaly, brzy poté tam skupovali křišťálové lustry

Jan Erychleb ve studiu Paměti národa v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Jan Erychleb se narodil 15. března 1946 v Mladé Boleslavi. Oba jeho rodiče pracovali jako obchodníci s textilem. Pamětník vystudoval střední školu se zaměřením na televizní techniku v Kutné Hoře. Poté šel na vojnu, po návratu z vojny v roce 1967 pracoval v mladoboleslavském obchodním centru Cíl, kde prodával elektrotechniku. Dne 21. srpna 1968 zažil příjezd okupačních vojsk do Mladé Boleslavi. Věnoval se hře na akordeon a s místním orchestrem pravidelně jezdil na celostátní soutěže. V listopadu 1989 se účastnil během sametové revoluce demonstrací v Mladé Boleslavi. Po pádu komunismu navázal na tradici rodičů a začal podnikat, jako obchodník na volné noze prodával elektroniku. V roce 2023 žil v Mladé Boleslavi. V říjnu téhož roku zemřel. Příběh pamětníka jsme mohli zaznamenat díky podpoře z Nadačního fondu ŠKODA AUTO.