Ing. Jiří Dražil

• „Já jsem z tátovy strany znal jen samé čestné komunisty, já jsem se s těmi kariéristy vlastně celé rané mládí nesetkal, takže jsem byl ochoten i do té strany vstoupit, protože jsem si myslel, že mi to pomůže řešit nějaké věci ohledně životního prostředí. To už jsem byl členem Hnutí Brontosaurus. A pak přišla revoluce, takže už k tomu naštěstí nedošlo, ale kandidátem jsem byl.“

• „Potom jsme potřebovali, aby se ztratily naše fotografie a seznamy účastníků z archivů Státní bezpečnosti, tak se podařilo zorganizovat takovou akci, při níž dostali nějací představitelé brněnské Státní bezpečnosti pár lahví dobrého vína a slíbili, že se ty naše fotky a adresáře – že je zahodí, zničí.“

• „Pokud by naše adresáře účastníků byly v dosahu Státní bezpečnosti, tak při jakémkoli průšvihu kteréhokoli účastníka by se to vytáhlo, že už měl nějaký průšvih v minulosti. Tak jsme tomu chtěli zamezit. Já přesně nevím, jak ta akce probíhala, ani jsem to nechtěl pořádně vědět, čím toho ví člověk méně, tím pro něj lépe. A když jsem se tím chlubil, že se nám podařilo zkorumpovat Státní bezpečnost, když jsem se s tím chlubil v rámci své práce v ústřední brontosauří komisi ústředního výboru SSM, tak jsem byl potom z té komise rychle vystrnaděn. Neřekli mi proč, ale říkali, že vím proč, takže je to kvůli tomu, že jsem se chlubil touto akcí proti Státní bezpečnosti.“

• 1

• 2

Brontosaurům hrozil malér. Spravily to lahve vína pro estébáky

Jiří Dražil v době studií na gymnáziu, asi 1973
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Dražil se narodil 26. srpna 1957 v Brně. Jeho rodiče vstoupili do komunistické strany. Matka se angažovala v období pražského jara, stala se členkou Klubu angažovaných nestraníků (KAN). Na začátku normalizace ji vyloučili z KSČ a přišla o zaměstnání. Otec věřil idejím komunismu až do smrti. Pamětník se stal již na vysoké škole členem Hnutí Brontosaurus. Zasloužil se o vzkříšení hradu Lukova, jemuž věnoval několik desítek let svého života. Na Lukově proběhla v 80. letech policejní akce proti nepovoleným aktivitám. Pak se pamětníkovi a jeho přátelům podařilo zkorumpovat příslušníky brněnské Státní bezpečnosti několika lahvemi vína, aby zničili fotografie a seznamy účastníků akce. Poté pamětníka vyhodili z komise SSM pro ochranu životního prostředí, protože se pochlubil, jak vyzráli na StB. Doma poslouchali Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky, přesto se Jiří Dražil stal kandidátem vstupu do KSČ. Měl za to, že by jako komunista měl větší možnosti v ochraně životního prostředí. Stal se významným členem Hnutí Brontosaurus a ceněným organizátorem letních táborů, víkendovek či brigád. V roce 2022 žil v Praze.