František Drápala

Dolnopasečan z horního konca

Fr. Drápala jako voják v Bechyni, 1959
zdroj: archiv pamětníka

František Drápala se narodil 22. prosince 1940 v Dolních Pasekách, části Rožnova pod Radhoštěm, na Valašsku. Vyrůstal v domě prarodičů Frnkových. V 50. letech otec Jaroslav i pamětníkův strýc František vystoupili z KSČ. František pak měl problémy s přijetím na lesnickou školu, po které toužil. Od mládí se zajímal o přírodu – chytal hady a brouky a nejraději byl sám v lese nebo na louce. Nakonec se vyučil elektrikářem. Na internátu ve Vrchlabí ale mnohdy prožil horké chvilky. Třeba když s kamarády stříleli z okna z pistole, kterou jeden z nich předtím doma vzal otci. Františkovi se povedlo trefit drát el. vedení a kvůli němu rázem zhaslo půl Vrchlabí. Incident následně vyšetřovala Státní bezpečnost a František si jako mladistvý vysloužil trojku z chování a podmínečné vyloučení ze školy. Oproti tomu vojna se mu vydařila a strávil ji zčásti v Bechyni a dílem na Šumavě jako lyžařský instruktor armádních důstojníků. Celý život pracoval v podniku Tesla Rožnov – začal jako řadový elektrikář a roku 2000 končil jako mistr centrální údržby. Během druhé obnovy Junáka spoluzaložil v Rožnově skautský oddíl. Hrával ochotnické divadlo a v posledních letech přispěl svými vzpomínkami například do sbírek vyprávění Nezapomenutelně prožitý život „Tesláků“ nebo Zelené roky: jaké to bylo na vojně. Vydal také životopisné vzpomínky věnující se historii, zvykům a životu na rožnovských pasekách pod názvem Tam pod Bačovým vrchem. Etnologii se profesně věnuje jeho syn Daniel Drápala, který je vedoucím Ústavu evropské etnologie na Masarykově univerzitě v Brně. Roku 2022 žil pamětník na Dolních Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm.