Jan Čihák

• „Tenkrát, v tej době, jsem se seznámil s Karlem Krylovým. Tři dny byl u mě, jo, seznámili jsme se v tiskárně v Litomyšli, on v tej vestičce a v těch rifličkách tam přiběhl, já jsem tam seděl, tak se... jestli si tam může sednout, tak jsem říkal: ‚Si sedni!‘ Nejdřív jsem si vůbec neuvědomil, že to je Kryl, pak... já říkám: ‚Ty seš Kryl, viď?‘ On říkal: ‚No jo.‘ A já říkám: ‚A já jsem Honza Čihák. A mám galerii v Poličce.‘ No, slovo dalo slovo, já jsem tam byl kvůli katalogům, on tam byl taky kvůli něčemu na vytisknutí, no a normálně jsme se... měl šoféra svýho, no tak se kluci nastěhovali ke mně do galerie a domů a tři dny byli u mě. Tři dny jsme pařili, pěkně, pohoda, vypravoval mně o svým životě.“

• „No, a tam taky to bylo zajímavý. Prostě, tam byly furt samý přestřelky. Oni ti roholové, nebo jak jim tenkrát říkali, chodili v noci přes hranici a vraceli se do těch svých baráků, něco tam prostě měli zakopaný nebo pro něco si prostě šli, takže tam bylo dost přestřelek. Na tej hranici hlídali Rusáci, jako ruský vojáci, no a taky jsem tam… jsem tam normálně… no, v Loučkách, to bylo normálně kousek od toho, kousek od hranice. Tam jsem taky zažil to, že jeden Němec, kluk německej, kterej ještě nebyl odsunutej, tak normálně mě strčil do… ukazoval… mluvil na mě německy, já jsem mu nerozuměl nic, to je jasný, a tam byl takovej malej rybníček, kolem rostly břízy, na to nezapomenu, teď tam v tom rybníčku byly naházený kočárky, takový ty s těma vysokejma kolama, jak se dřív… jo… no, a teď mně furt na to ukazoval, já jsem se na to nahnul, on do mě strčil a hodil mě tam. A utekl. A já prostě, to mně bylo asi šest let, já jsem normálně prostě… to, plavat jsem neuměl, nic, od tej doby vždycky jsem měl ve vodě otevřený oči. Otevřený oči, koukal jsem na ty kola od kočárků, pak jsem se otočil a viděl jsem ty kořeny od těch bříz v tej vodě, tak po těch kořenech jsem se normálně vytáhl z tej vody, jo, a tam jsem se zhroutil, normálně jsem se zhroutil, tam mě prostě... naši už hledali, tak mě našli, a byl jsem z toho… minimálně tejden jsem z toho byl nemocnej. Prostě úplně v šoku, já nevím, co to se mnou tenkrát bylo.“

• „Viděl jsem ležet mrtvý lidi, jako normálně na ulici, a co na mě nejvíc zapůsobilo, bylo to, když jsem viděl kluka asi čtrnácti- nebo patnáctiletýho přivázanýho ke kandelábru, a byl to člen Hitlerjugend, v tej uniformě, v těch kraťasech, v tej košili zelenej nebo co to bylo, jak ho naši polili benzinem a zapálili. Tak jsem ho viděl, jak řval, než normálně... prostě jako uhořel. Takže to se mně tak šíleně vrylo do paměti, že jsem se toho nemohl zbavit. Já to vidím… jako to vidím, jak kdybych tam teď byl. No, a pak mně říkali, že to udělali kvůli tomu, že tam z okna zastřelil asi čtyři lidi, jako z těch našich, co prostě byli v tom povstání. Takže ho vytáhli z toho bytu… prostě se s ním nebabrali, prostě ho tam přivázali, polili a zapálili.“

• 1

Polička, 29.09.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Divoké 20. století Jana Čiháka

Jan Čihák ve své galerii, počátek 90. let
zdroj: archiv pamětníka

Jan Čihák byl nemanželským dítětem, narodil se 5. června 1940 a z dětství si odnesl několik vzpomínek na válku a Pražské povstání v květnu 1945. Po válce se rodiče odstěhovali do vysídleného pohraničí, kde zažil několik konfliktů s Němci, kteří tam buď zůstali, nebo se tajně vraceli pro své věci během nocí. Kvůli své nekonformní povaze si prošel mnoha problémy a širokou řadou zaměstnání, včetně pokusu o vojenskou kariéru na Vojenském leteckém učilišti v Košicích. Celý život tíhl k výtvarnému umění, malovat se učil u Jaroslava Šmidry či prof. Roberta Bucháčka. Od poloviny osmdesátých let se živil převážně prodejem obrázků, po sametové revoluci si v Poličce otevřel soukromou galerii. Po dramatických životních zvratech v devadesátých letech 20. století bydlel v domku v Horním Újezdě u Poličky. Jan Čihák zemřel 2. března 2021.