František Chmelař

• „Ale byli domluveni třeba, že bouchne třikrát nebo tak a že mu otevře. On každý neotevřel. Táta otevřel, protože potom byl v nějakým tom výboru, to už se zas domlouvalo před tím 1945, protože v obci byl první Revoluční výbor národního výboru. Tajná schůze ze 2. května 1945 a 6. května, čili se to hned nezveřejňovalo. Ale to už od poloviny dubna 1945 byl náš kraj svědkem ústupu civilního Německa směrem na západ.“

• Stalo se, že v noci někdo bubnoval na okno. Tak táta tam honem šel a oni ty partyzáni, kteří se slučovali a táhli jako k těm vesnicím, protože to byla válka 1937 v letech a 1938. Takže se připravovali se na blížící frontu a budování lesních v lesích Bohdalova na zahradách, kde to bylo možný. Tak i to jídlo se zakopávalo třeba do jam, do truhel vystlaných slámou. A oni tihle, kteří navštěvovali ty chalupy, jak se jim říkalo, takže prostě měli vždycky strach, když někdo bouchal, tak byli domluvený, že zabouchá třikrát, že to bude partyzán.

• „Narodil jsem se 5. listopadu 1939 v rodině rolníka v Chroustově číslo popisné 33. A tam jsem prožil mládí celý. A potom do školy jsem tam chodil jen jeden rok, potom to bylo zrušená ta obecná škola v Chroustově a chodilo se do Bohdalova. To byl trošku zádrhel v zimě, protože se neprohrnovalo, a někdy ty zimy byly takový, že to zapadlo sněhem a chodili jsme po polích. A taky se nám stalo, že chodili jsme samozřejmě ve skupinách. To jsme přišli do Bohdalova a neměli jsme tam toho nejmenšího a museli jsme jít hledat. To byla jedna věc. Potom už, když to bylo prohrnovaný, to byla už jako měšťanka v Bohdalově, tak jsme jezdili v zimě na saních a vpředu někdo řídil bruslemi. Obul si brusle, protože po té silnici Chroustov–Bohdalov se nejezdilo. Tam jezdili jen s koňmi pro mléko, když ráno jeli.“

• 1

22.11.2021

Partyzán zabouchá třikrát

Pamětník František Chmelař
zdroj: Paměť národa

František Chmelař se narodil 5. listopadu roku 1939 v rodině rolníka v Chroustově, kde také prožil celé mládí. Dětství prožil za druhé světové války, během které byl jeho otec v kontaktu s partyzány a pomáhal jim. Vystudoval Střední průmyslovou školu v Čáslavi, pracoval například ve sportu a poté v podniku Žďas, na jehož budování se podílel. V druhé polovině 50. let absolvoval povinnou vojenskou službu u tankistů ve Vyškově. Poté se vrátil opět do Žďasu. Působil jako dlouholetý kronikář obce Bohdalov, kroniku psal v letech 1997 až 2015. V roce 2021 žil v Bohdanově.