Jaromír Černý

• „V pětačtyřicátým, když přijeli Američani, tak samo sebou, že jsme je na náměstí přivítali a tak dále. Během prázdnin, které nastaly, jsme se mezi nimi různě pohybovali, zkoušeli se učit anglicky a podobně. A mimo jiný taková příhoda byla. Vzhledem k tomu, když některý americký voják měl nějaký vroubek, nepřišel z vycházky nebo něco provedl, tak měli takové zvláštní tresty, a sice museli vykopat na odpad velkou díru. Dvakrát dva metry. Jednou jsme zjistili, že u nás za zahradou jeden takový voják, to bylo hned proti škole, tuto jímku dělá, kope. Tak jsme se s ním dohodli a začali jsme mu pomáhat kopat tuto jímku na odpad. Tam se dával veškerý odpad, ať to bylo z kuchyně, anebo přímo z ubytovny a tak podobně. Tak jsme mu pomohli, samo sebou, že on se hned revanšoval. Přinesl nám čokoládu, žvýkačky, to bylo aktuální. Takže takhle jsem přečkal s pomocí kamarádů prázdniny.“

• „Po skončení této akce už běžel život normálně. Ovšem přišla další událost, a sice to byl červen 1953. To byla měnová reforma. Okamžitě poplach, všichni nastoupit, zabalit plnou polní. Rozjížděli jsme se po kraji, vždycky dva nebo tři s autem. Rozjížděli jsme se po Východoslovenském kraji jako spojky a doprava pro ty, kteří dělali tu měnovou reformu. Dělaly se inventury v obchodech a ve fabrikách, a tak jsme pomáhali rozvážet tyto pracovníky do obchodů a podobně. Po skončení těch úkolů, inventur, jsme se vrátili zpátky do kasáren, no a zase aby toho nebylo málo, přišly žně. Přišly nucené výmlaty. Tenkrát prezident Novotný měl nějaký projev a prohlásil, že si zemědělci můžou toto obilí sami vymlátit. No tak začali, okamžitě se každý snažil z toho obilí nejvíce získat. Srazili to tím, že se dělaly nucený výmlaty.“

• 1

Dobřany, 21.10.2013

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Vcelku jsem byl na svoje možnosti slušný motocyklový závodník

Jaromír Černý
zdroj: Archiv pamětníka, Jakub Fořt

Jaromír Černý se narodil 15. září 1930 v Dobřanech u Plzně. Protože byly Dobřany součástí zabraných Sudet, pamětník v době druhé světové války navštěvoval českou i německou měšťanskou školu. Po osvobození v roce 1945 se vyučil motoopravářem a pracoval v opravně automobilů a motocyklů. Během měnové reformy v roce 1953 sloužil na Slovensku u výsadkového praporu a pomáhal s armádou řešit logistiku výměny staré a nové měny. Jaromír Černý se zúčastnil mnoha závodů motocyklů, ať již terénních, nebo silničních.