Ivo Brzobohatý

• „Lidi měli strach, kolega se mě ptal: ,Jdeš večer?‘ Tak jsem vytáhl z kapsy svíčku a jenom jsem mu ji ukázal, že mám v kapse svíčku, a to bylo všechno, co jsem si dovolil. V tom pracovním kolektivu to trvalo týden, než se to zlomilo, než byla generální stávka. Svolali nás do velké zasedačky a drželi nás tam, ale zvedl jsem se a řekl jsem, že jsem nikdy generální stávku nezažil a že si to nechci nechat ujít, a odešel jsem středem zasedačky. Pár lidí šlo za mnou a ostatní tam debatovali celou generální stávku.“

• „Toulal jsem se po Náměstí Svobody a docela jsem se bál. A najednou po České šel průvod z vysokých škol a ten strach ze mě spadl. Byl to dost silný zážitek.“

• „Foglarovky ve mě vzbudily touhu, zejména po románech Pod Junáckou vlajkou a Devadesátka pokračuje. Začal jsem hledat nějaký oddíl, který by tu moji touhu naplnil, a ten oddíl jsem našel někdy těsně před prázdninami v roce sedmdesát dva. Tenkrát ta starší děcka jela jenom na puťák a na první tábor jsem jel v roce sedmdesát tři. Jednalo se o oddíl, který se jmenoval Jedenadvacítka. Měl klubovnu v zamilovaném hájku, za nádražím Královo pole. Ta klubovna tam dodnes je. V roce šedesát osm byl oddíl součástí skautského střediska Královo pole, pak se z toho stala takzvaná pionýrská skupina v místě bydliště.“

• 1

online, 16.10.2020

Skaut bez skautských symbolů

Ivo Brzobohatý
Ivo Brzobohatý
zdroj: archiv pamětníka

Ivo Brzobohatý se narodil 19. ledna 1962 v Brně. Od dětství nadšeně četl knihy Jaroslava Foglara a v roce 1972 se mu povedlo vstoupit do oddílu, který sice fungoval pod hlavičkou tehdejší oficiální pionýrské organizace, ale navazoval na činnost skautského střediska. Z oddílu po pěti letech odešel a vrátil se tam opět po vojenské službě v 80. letech. Po sametové revoluci se Ivo Brzobohatý, přezdívkou Ještěr, zapojil do rozvoje obnoveného Junáka. Stal se prvním správcem Kaprálova mlýna, kde vzniklo středisko ekologické výchovy. Založil skautský kurz Fonticulus a působil v několika skautských evropských projektech.