Doc., Dr., Th.D. Jaroslav Brož

• „Prostě jakási ztráta paměti. Proto jsem velice vděčný, že ta paměť se může takto uchovávat a zpracovávat. Je to, o tom někdo v rozhlase také mluvil, že prostě člověk, a je to přirozená tendence, to se netýká jen komunistické minulosti, prostě si ty věci přikrášluje. Jak říkal, byl to myslím Daniel Raus, takové krátké zamyšlení, metoda gumy a pastelek. To, co bylo bolestné, tak vymaže, a to, co bylo málo barevné nebo šedé, tak si přikrášlí. S tímto je, myslím, problém. Potíže a problémy jsou vždy. My z hlediska nebo ve světle Bible víme, že ráj na tomto světě člověk nebude mít.“

• „Tam působil právě v tom havlíčkobrodském kraji jako velice charizmatická osobnost, která lidi oslovila, pan opat z želivského kláštera Vít Tajovský. To byl dlouholetý politický vězeň a takový velice pokorný a tichý člověk a v téhle době byl už dost starý. Vystoupil takhle z toho mlčení a dokázal mnoho lidí oslovit a správně je nasměrovat, aby skutečně to revoluční nadšení zaměřili tvůrčím způsobem, aby to nebylo jenom boření, ale aby si uvědomili, že přejímají odpovědnost za život ve společnosti.“

• “Zvlášť v 80. letech, kdy já jsem studoval, tak už ten výběr pedagogů byl hodně úzký, protože ti, kteří byli opravdu kvalitní a hodně vzdělaní a připravení, a kteří se nechtěli kompromitovat s režimem a dávali to více či méně najevo, tak během 70. let v podstatě museli postupně odejít. Protože, a to je známá věc, během komunismu každý kněz na každé malé farnosti musel, aby mohl veřejně působit, mít nejen cíkrevní zmocnění v podobě svěcení a jurisdikcí, ale také státní souhlas.”

• 1

Katolická teologická fakulta UK, 09.12.2014

Na tomhle světě člověk nikdy nebude mít ráj

Jaroslav Brož
Jaroslav Brož

Doc. Jaroslav Brož, Th.D, S. S. L., se narodil 22. února 1963 v Náchodě, kde vyrůstal spolu se svými šesti sourozenci. Odmalička byl vychováván ve víře. Po maturitě na trutnovském gymnáziu v roce 1981 se stejně jako jeho tři bratři rozhodl studovat teologii a zasvětit svůj život kněžské službě. Studium zahájil v roce 1981, v letech 1983-1985 musel absolvovat základní vojenskou službu u ženijního praporu. Studium na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě ukončil v roce 1988 a vysvěcen byl 25. června 1988. Během studia zažil pokusy StB získat informátory mezi studenty teologie. Sám však jejich nabídky při výslechu přecházel mlčením. V letech 1988-1993 vykonával pastorační kněžskou službu v Královéhradecké diecézi. Od roku 1990 působí na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1994-1997 studoval v Římě na Papežském biblickém institutu, v roce 2000 získal v Praze titul doktora teologie. Doc. Jaroslav Brož v současné době vykonává funkci proděkana Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.