Ing. František Boublík

• „Když jsme potom byli v osmašedesátém roce ve Francii, když se mohlo cestovat, tak mu nabízeli, že by tam mohl zůstat, ve Francii, že by okamžitě dostal občanství, a my taky s maminkou, a zaměstnání samozřejmě a důchod, všechno. Velice si ho vážili. Ale tatínek se chtěl vrátit. Já bych tam zůstal, ale otec se chtěl vrátit. Říkal: ‚Jestli chceš, tak tady zůstaň, ale já se vrátím domů.‘ Já jako jediný syn jsem se bál, že kdybych tam zůstal, tak je to navždycky a neměl by se kdo postarat o rodiče, až budou staří, tak jsem se vrátil taky.“

• „To jsme nějak věděli už den předtím, takže maminka ho [otce] čekala. Já jsem byl ve škole. Když jsem přišel, tak už tam byl.“ – „Jak to proběhlo?“ – „Tak nějak jsme na sebe koukali. My jsme se viděli poprvé pořádně. Bylo to takové...“ – „Bylo to rozpačité?“ – „Rozpačité to bylo.“ – „Jak na vás působil? Jak na tom byl psychicky?“ – „Po tom návratu na tom byl psychicky ještě dobře, myslím. Učil mě francouzštinu, latinu, chtěl, abych byl vzdělaný, tak jsem se snažil.“

• „Když byl tatínek na Jáchymovsku, ale to nebylo přímo tam, to bylo někde, myslím, Ostrov se to jmenovalo u něčeho...“ – „Vím. To je kousek od Jáchymova.“ – „Kousek od Jáchymova. A tam si vzpomínám na ty dozorce a jak to tam vypadalo. Já si z toho pamatuju... Bylo mi řečeno, že jsem tam bavil dozorce, protože jako malý jsem nebyl na dlouhý čekání. Říkal jsem třeba, že babička poslouchá Svobodnou Evropu, a takovéhle věci. Dozorci se smáli.“

• 1

Měl jsem štěstí, že jsem v životě narazil na slušné lidi

František Boublík, 1972/1973
zdroj: Archiv pamětníka

František Boublík se narodil 13. dubna 1949 v Praze Karolíně a Františkovi Boublíkovým. Před jeho narozením v únoru téhož roku zatkla jeho otce Státní bezpečnost. Otec se během druhé světové války účastnil bitvy o Francii a později se zapojil do tamní odbojové činnosti. Ve vykonstruovaném procesu ho v roce 1949 odsoudili ke dvaceti letům odnětí svobody. Ve vězení strávil jedenáct a půl roku. Jako dítě žil František Boublík střídavě s matkou Karolínou Boublíkovou v Praze a se svými prarodiči na Šumavě. I když otce několikrát do roka navštěvoval, nedokázal si s ním vybudovat vztah. Během otcovy nepřítomnosti trávili hodně času s dalšími rodinami politických vězňů. V roce 1960 otce během amnestie propustili. František Boublík odmaturoval na gymnáziu a v roce 1967 nastoupil na Českou zemědělskou univerzitu v Praze, kde studoval ekonomii. Invazi vojsk Varšavské smlouvy prožil s rodiči ve Francii. Roku 1972 úspěšně ukončil studium a nastoupil na roční základní vojenskou službu. Oženil se a narodily se mu dvě děti. Až do roku 1989 pracoval jako ekonom v Jednotném zemědělském družstvu (JZD) Kunice. V roce 2023 žil František Boublík v Petříkově u Velkých Popovic.