Ludmila Bittnerová

• „Na Mírově jsem byla proto, že tam byla nějaká paní učitelka Navarová z Prostějova. A tehdy už byla na Mírově zavřená celá tehdejší vláda. A tato paní učitelka nějak spolupracovala s někým tam z té věznice a tito bývalí vládní činitelé posílali dopisy a tato paní učitelka je převážela a házela je v Mohelnici, v Olomouci a v Prostějově na nádraží do poštovní schránky. Tu paní učitelku okamžitě odvolali a dostala pětadvacet let a nějaký ten bachař, co to dělal s ní, doživotí. Já jsem tam dostala na starosti čtvrtou a pátou třídu.“

• 1

v Zábřehu, 19.04.2016

Tehdy už byla na Mírově zavřená celá tehdejší vláda

Ludmila Bittnerová - fotka z indexu
zdroj: Archiv pamětnice

Ludmila Bittnerová se narodila 25. června 1933 v obci Lupěné. Válku díky otcovu fungujícímu stolařství a vlastnímu hospodářství přežili bez větších problémů i bez konfliktů s německými sousedy. Po jejím skončení si měla pamětnice podle otcových plánů udělat maturitu a převzít stolařskou firmu. Všechno však změnil únor 1948. Ludmila Bittnerová nakonec vystudovala střední a vysokou pedagogickou školu. První umístěnku dostala na základní školu na Mírově. Uvolnilo se tam místo, protože původní učitelka byla odsouzena za pomoc vězňům s posíláním motáků a dostala pětadvacet let. Na Mírově pamětnice učila až do své svatby, po narození syna již učila v Zábřehu a nemusela dojíždět. V Zábřehu žila i v roce 2016.