Kristina Balcarová

• „Nemile se mne dotkla jedna věc. Chodili studenti do továren. A teď nás nahnali do jídelny a takový klučina asi osmnáctiletý nám začal říkat, jak jsme celý život žili špatně. A to jsem jako... tedy já jsem byla zticha. Ale byla tam jedna paní, bylo jí asi padesát. A ona říkala: ,Celý život špatně?! Chodili jsme do práce, vydělali jsme si na chleba a starali jsme se o rodinu.‘ Tak to mě jako… Měla, holka, odvahu to říct, a já jsem si to jenom myslela. Co takový klučina mohl vědět? No nic, mohli poslat dospělého člověka, a ne tyhle napůl děti. Myslím si, že kdyby tam přišel dospělý člověk a všechno by nám vysvětlil, tj. jak to bylo nebo jak by to mělo být nebo co se stalo, tak by to bylo všechno jiný. Ale tohle na mne nepůsobilo dobře.“

• „Za války to tady bylo o to horší, že maminka byla víceméně ne zrovna v té německé společnosti vítaná. To znamená, měla na hrbu to, že tatínek byl Čech. A já tím pádem jsem mezi dětmi dostala dost často na frak. Prostě jsem patřila stranou, a když jsem vystrkovala růžky, no tak jsem holt dostala. A po válce se stalo vlastně to samý. Protože najednou se zjistilo, že neumím česky, že jsem vlastně taky napůl méněcenná, a dostala jsem opět nakládačku. Ale alespoň jsem se naučila prát.“

• „Kdy jste měla během války největší strach?“ - „Když byl nálet, když byl nálet. Člověk to slyší nebo viděl v biografu nebo v kině. Ale když se vás to potom týká samotného, tak už je to mnohem horší a drastičtější. My jsme tedy měli kliku, že ten sklep, kam jsme utíkali do krytu, byl jenom přes uličku. Takže jsme byli tam. A zrovna tady na tom konci města nepadla ani jedna puma. Všechno to spadlo doprostřed města. Ale přesto to bylo hrozný.“

• 1

Mimoň, 13.09.2019

• 2

Mimoň, 24.09.2019

Když v rádiu řekli, že zemřel Hitler, udělala jsem radostí kotrmelec

Kristina Balcarová, 1940
zdroj: archiv pamětnice

Kristina Balcarová, rozená Honsová, se narodila 24. června 1936 v Mimoni, v okrese Česká Lípa. Maminka byla Němka, otec Čech. Coby malá dívka si tak během druhé světové války i po ní vytrpěla od dětí obou národností projevy nevraživosti. Smíšené manželství přineslo nelehké, nepříjemné chvíle i oběma rodičům. Její otec Josef Hons byl za války totálně nasazen v Berlíně. Kristina Balcarová vzpomíná na život v Mimoni nejen během válečných let. Jako mladá dívka se chtěla stát ošetřovatelkou, ale soudružská delegace ji a další spolužáky po roce 1950 přesvědčila, aby šli budovat republiku. Vyučila se proto soustružnicí. Tou se však živila jen několik měsíců. Velkou většinu své pracovní kariéry strávila v kanceláři. Zprvu v odbytu textilní továrny Mitop v Mimoni a poté více než třicet let v odbytu a zásobování Okresního podniku místního průmyslu v Mimoni. V letech 1991 až 2014 pracovala v soukromé firmě v zásobování a jako překladatelka. V Mimoni prožila celý svůj život a v květnu 2020 tam také zemřela.