ak. malíř Jiří Altmann

Návratu ze Západu jsem nikdy nelitoval, i když mi tu mezitím ujely všechny vlaky

Jiří Altmann v době studií na AVU (60. léta)
zdroj: archiv pamětníka

Jiří Altmann se narodil 28. ledna 1942 v Praze do rodiny železničního stavitele Františka Altmanna a hudebnice a pedagožky Jiřiny Altmannové, rozené Petršové. Kvůli tatínkově povolání žila rodina po válce pět let v Ústí nad Labem, následně se přestěhovala zpět do Prahy. Po maturitě na jedenáctileté škole v Ječné ulici pokračoval Jiří Altmann ve studiu na Akademii výtvarných umění (1960–1966). Ještě za studií se začal specializovat na dřevoryt a dřevořez. Tyto techniky postupem času mistrně ovládl a věnoval se jim po celý život. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy odešel za svou nastávající Janou, rozenou Schlichtsovou, do Západního Německa. Roku 1969 se vzali a v následujícím roce se jim narodil syn Jiří. Jiří Altmann starší pracoval v Essenu v nakladatelství Girardet (1968–1971). Díky tomu získal bohaté řemeslné know-how, a to zejména v oblasti typografie. Na jaře roku 1971 se Altmannovi vrátili do Československa. Po těžkých začátcích se Jiřímu Altmannovi podařilo dostat se znovu do povědomí, mimo jiné prostřednictvím soutěží ministerstva kultury. Díky některým přátelům a sběratelům měl možnost pořádat výstavy na Západě, stálejší příjem mu však zajistilo teprve restaurování. Tragédii v jeho osobním životě znamenalo předčasné úmrtí jediného syna Jiřího (1991) a později ztráta bratra Františka (2013) i manželky Jany (2021). Přesto neztratil nadhled, humor, přátelskou povahu ani zájem o umění. V době natáčení (2022) byl aktivním členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar a stále výtvarně tvořil. Zemřel 8. června 2023 v Berouně.