František Sedoník

• „Jeli jsme na vánoční svátky na návštěvu. Vpředu před námi se porvali cikáni o pořadí. Dozorce toho využil a všechny nás poslal domů. Byli tam lidé až z Čech, a přijeli zbytečně. Na vánoční návštěvu se každý těšil, to je jasné. Museli jsme jet domů a poštou nám přišla pozvánka na Tři krále. Přijeli jsme tam a řekli nám, že musíme počkat, že vězeň skládá vagony na nádraží, že pro něj musí zajet. Tak nás strčili do nějaké kanceláře, kde jsme s maminkou měli počkat. Najednou se otevřely dveře a vešel dozorce se psem a stál a díval se na nás. Za chvíli se mě zeptal, jestli ho znám. Řekl jsem, že si myslím, že ano. Byl to můj bývalý spoludělník z Tatry, ohnivý komunista, který se přihlásil k bachařům a bráchu hlídal. Řekl mi, že když ho znám, tak mi tu nechá psa a můžeme si spolu povídat. Sebral se a odešel. S bráchou jsme si pak půl hodiny povídali, než ho zase odvedli. Takže jsem se také dozvěděl, že ten dozorce byl jeden z největších rasů. To bylo jedinkrát, co se to podařilo.“

• „Byl tam třeba takový případ, že jedna stará panna – slečna byla ve Frenštátu pod Radhoštěm a koupila tam povlečení na postele. Látku si namotala na tělo a chtěla to propašovat. Financům se zdála podezřelá, a tak ji vytáhli z autobusu a že musí na kontrolu. Řidič autobusu financům říkal, co blbnou, jestli nevidí, že je těhotná, a ještě ji budou otravovat. Financi ji pustili, a jak přejeli hranice, tak si pak řidič stěžoval: ,Představte si, bába blbá, přišla za mnou, že je stará panna, a já jsem si dovolil říct, že je těhotná. Zachránil jsem ji před kriminálem, a ona se urazila.‘ Takže takové zmatky jsme měli na hranicích.“

• 1

Lubina, 14.04.2016

Komunistický režim poslal do vězení bratra a pak strýce a bratrance

František Sedoník

František Sedoník se narodil 4. října 1925 v Sýkorci (od roku 1959 Lubina, patřící dnes pod město Kopřivnice). Za války čistě český Sýkorec patřil do Říšské župy Sudety a hranice s Protektorátem Čechy a Morava procházely hned za domem pamětníkovy rodiny. Ve vzpomínkách mu tak zůstalo několik příhod z průchodů místní finanční (celní) stanice. František Sedoník po škole pracoval v Kopřivnici u firmy Ringhoffer - Tatra a. s., a v této továrně, po znárodnění změněné na Tatra národní podnik, s malými přestávkami zůstal až do penze. V padesátých letech minulého století se stal svědkem zatčení svého bratra Josefa Sedoníka a později strýce Aloise Poláška a bratrance Václava Poláška, kteří po vykonstruovaných procesech skončili v komunistických kriminálech. Obavy o budoucnost a z dalších postihů poté dlouhá léta ovlivňovaly životy i ostatních členů rodiny.