Jan Šabršula

• „Jednou večer, 18. ledna 1940, jsme nastoupili a ten apel se protahoval a nekončil, stáli jsme tam celou noc, v mrazu, bez kabátů a rukavic. Dupat jsme nesměli, tak jsem alespoň ohýbal palce v botách, abych neomrzl. Někteří studenti omrzli a pak pajdali. Naproti nám stáli čeští starostové, staří pánové, a každou chvíli některý z nich spadl a zmrznul, musely jich být desítky.“

• „Šestnáctého listopadu jsem se vracel pozdě v noci na kolej a moc jsem se nevyspal, protože mě nad ránem probudil veliký rámus a světla z ulice. Nejdřív jsem myslel, že je to nálet. Otevřel jsem dveře na chodbu a viděl jsem studenty s rukama nad hlavou. Vzbudil jsem svého spolubydlícího, oblékli jsme se a čekali. Na naší koleji probíhalo zatýkání v klidu, ale jinde nakládali studenty zmlácené a ještě v pyžamech. Dlouho jsme čekali ve společenské místnosti, pak začaly přijíždět náklaďáky a odvážely nás do Ruzyně.“

• „Opletal byl zasažen do břicha a kamarádi ho odvedli do nemocnice. Přišlo tam gestapo a zabavilo kulku, ale čeští chirurgové měli ještě možnost si ji prohlédnout. Podle ráže to nebyla kulka z vojenské zbraně, ale z civilní, z browningu. Takže já mám podezření, že Opletala zastřelil nějaký německý student.“

• 1

Praha - Radotín, 23.11.2011

• 2

Praha 16, Radotín, 15.10.2013

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Nejdůležitější v životě je nenechat se odradit překážkami

Jan Šabršula mladý z dokladů
zdroj: archiv pamětníka, sbírka Post Bellum

Jan Šabršula se narodil v roce 1918 v Bojkovicích u Uherského Brodu. Jeho otec byl ředitelem obchodní akademie a náčelníkem sokolské župy. V říjnu 1937 Jan Šabršula vstoupil do armády, studoval důstojnickou školu. V roce 1938 sloužil v pohraničí u Slavonic. Na podzim 1939 začal studovat francouzštinu a němčinu na Filozofické fakultě UK v Praze, bydlel na Masarykově koleji v Dejvicích. V listopadu se zúčastnil pohřbu Jana Opletala, byl zatčen a internován v koncentračním táboře Sachsenhausen, propuštěn byl v prosinci 1940. Jeho otec byl zatčen v roce 1941 a zemřel v Osvětimi. V květnu 1945 se Jan zapojil do povstání proti okupantům v Havlíčkově Brodě a jako dobrovolník spolupracoval s Rudou armádou při zatýkání německých vojáků. Po válce dostudoval, učil jazyky a filozofii na středních školách a poté působil na katedře romanistiky Filozofické fakulty UK v Praze. Jan Šabršula cestoval po světě, několikrát navštívil např. Francii, tedy podle komunistů pravidelně jezdil do KC - kapitalistické ciziny, samozřejmě s jejich svolením. Agenti zpravodajské služby (správy) Generálního štábu Ministerstva národní obrany - rozvědka ho jako poručíka v záloze se znalostmi cizích jazyků v roce 1962 zkontaktovali a tzv. zverbovali jako tajného spolupracovníka. Jan Šabršula podepsal závazek v únoru 1963 s úkoly tzv. „bourače“, agenta chodce v prostoru „zájmových objektů“ v cizině s krycím jménem „Vědec“. V červnu 1964 byl však ze spolupráce vyřazen jako neochotný a zbytečný. Podle archivní dokumentace s ním nebyla rozvinuta žádná spolupráce. Jan Šabršula zemřel 14. února roku 2015.