Emilie Hošková roz. Rovná

Nebylo kde se umýt, ani kam jít na záchod

Emilie Hošková s manželem a dcerou v květnu 1940
zdroj: sbírka POST BELLUM, archiv pamětníka

Emilie Hošková, roz. Rovná, se narodila 4. října 1912 ve Zvolenu na Slovensku. Její otec pracoval na železnici, matka zůstávala v domácnosti. V patnácti nebo šestnácti letech opustila rodinu a odstěhovala se do Zlína k sestřenici. Stala se z ní přesvědčená komunistka. Ve spolku místních komunistů potkala svého budoucího manžela Jaroslava Hoška (Jarin Hošek, pozdější komunistický novinář). Jaroslav odešel bojovat do Španělska, kde byl raněn střelou dum-dum. Někdy v roce 1939, po zotavení, se dostal zpět do Československa. Z obavy před nacistickým vyšetřováním a vězněním kvůli Hoškově působení ve Španělsku a komunistickému přesvědčení obou manželů spolu utekli do SSSR. Legálně, sovětské velvyslanectví je před úřady prohlásilo za své zaměstnance. Žili nejdříve v ubytovně, „domově oddechu“, v Soči, pak se přestěhovali do Ivanova, kde krátce pracovali v mezinárodní dětské škole. Zde potkali děti protinacistického odbojáře Jana Ziky. Hoškovi později nastoupili do Kominterny a stali se moderátory slovenského a českého vysílání. Emilia v Moskvě v květnu 1940 porodila dceru Jaroslavu. Po válce se vrátili do Československa, Jaroslav působil u Bezpečnosti, ona později nastoupila ve Zlíně do knihovny.