Emilie Hošková roz. Rovná (* 1912  †︎ 2010)

Nebylo kde se umýt, ani kam jít na záchod

• narodila se 4. října 1912 ve Zvolenu na Slovensku

• v patnácti nebo šestnácti letech se stala přesvědčenou komunistkou

• ve spolku místních komunistů potkala svého budoucího manžela Jaroslava Hoška (Jarin Hošek, pozdější komunistický novinář)

• útěk do SSSR

• nejdříve žili v „domově oddechu“ v Soči, pak v Ivanovu, kde potkali děti protinacistického odbojáře Jana Ziky

• práce v Kominterně, moderátoři slovenského a českého vysílání

• Emilia v Moskvě v květnu 1940 porodila dceru Jaroslavu

• po válce návrat do Československa; Jaroslav působil u Bezpečnosti, Emilie později pracovala ve Zlíně v knihovně

Poznámka autora: Pamětnici bylo v době natáčení 98 let. Její vyprávění není souvislé, mluví těžce a místy není rozumět. Nejpozoruhodnější je zřejmě její svědectví z období války v SSSR.

„No, dvě války jsem prožila. Dvě hrozné!,“ vypráví osmadevadesátiletá Emilie Hošková. „A jaké to bylo, když jsi byla malá?,“ ptá se jí její pravnuk, který v roce 2010 kontaktoval novináře ze sdružení POST BELLUM, aby její příběh zaznamenali. Sám pak během natáčení aktivně vstupoval do rozhovoru a své prababičky se vyptával. „Dobře,“ odpovídala mu stručně. „A vy jste bydleli přímo ve Zvoleni?“ – „Ve Zvoleně…“

Emilie Hošková, rozená Rovná, se narodila 4. října 1912 ve Zvolenu na Slovensku. Její otec pracoval na železnici, matka zůstávala v domácnosti, pocházela ze slovenské mlynářské rodiny. Emilie pochází ze čtyř dětí, měla sestru a dva bratry. Rodina se hlásila k evangelickému vyznání.

Matka zemřela, když byly děti ještě malé. Emilie vzpomíná, že pro ně nastaly krušné časy, otec začal pít, za absence v práci ho od železnice vyhodili. Peníze se snažil zaopatřit obchodem s kuřaty. Domů si přivedl macechu, která byla prý na děti zlá. Emilie musela pomáhat při těžkých pracích v lese.

O svém těžkém osudu Emilie napsala své sestřenici do Zlína, která ji vyzvala, aby se odstěhovala. A tak v patnácti nebo šestnácti opustila rodinu a odstěhovala se. Mladá dívka hledala společenský život, který našla v místním spolku komunistů, stala se z ní přesvědčená komunistka. „Líbilo se mi to. Můj muž byl komunista a mně se to líbilo,“ vysvětluje Emilie, která ve spolku potkala svého budoucího manžela Jaroslava Hoška.

Emilie ve svém místy těžko srozumitelném vyprávění říká, že pracovala jako služebná v rodině jistého pražského ředitele pily. Jaroslav ji však dopisem přesvědčil, aby dala výpověď a odstěhovala se k němu do Zlína. Když tak učinila, zjistila, že její milý mezitím odjel bojovat do občanské války ve Španělsku. Zde byl těžce zraněn střelou dum-dum (tříštivá střela zakázaná Haagskou dohodou z roku 1899, pozn. autora). Někdy v roce 1939, po zotavení, se dostal zpět do Československa. Z obavy před nacistickým vyšetřováním a vězněním kvůli Hoškově působení ve Španělsku a jejich komunistickému přesvědčení utekli do SSSR. Rychlíkem z Prahy do Moskvy jeli legálně, doklady si vyřídili prostřednictvím ruského velvyslanectví. Asi 50 kilometrů od Moskvy byli ubytováni společně s dalšími někdejšími vojáky „španěláky“ v tzv. domově oddechu, ze kterého byli vystěhováni někdy v létě roku 1941. Všichni obyvatelé „domova“ utíkali před postupující německou armádou. (Operace Barbarossa, německy: Unternehmen Barbarossa, byla zahájena 22. června 1941 a skončila v prosinci 1941, pozn. autora)

Obyvatelé ubytovny byli rozesláni po Rusku na práci. Hoškovi se dostali do Ivanova do mezinárodní dětské školy. Tady se setkali s dětmi čs. odbojáře Jana Ziky. http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Zika

V květnu roku 1940 Emilie Hošková v Moskvě porodila dceru Jaroslavu: „Tam nebyl záchod, ani umyvadlo. To bylo hrozný. Tam jste nedostal kousek hadru! Nic! Bída hrozná. Kilo cukru jsme dostali jednou za měsíc. Chleba – ten černý kluz – to jsme kupovali od sousedky, a mléko, abychom měli pro dítě. Jinak ty lidi k nám byli velice milí, úžasní,“ vzpomíná Emilie Hošková, která podle svých slov mohla rodit v nemocnici pro diplomaty, tak jako prý třeba Jožka Reicinová.

Jaroslav Hošek byl zaměstnán v Kominterně, stejně jako později i Emilie. (Kominterna – Komunistická internacionála, zvaná též Třetí internacionála, byla mezinárodní komunistická organizace založená v Moskvě roku 1919. Roku 1928 měla přes 580 tisíc členů mimo Sovětský svaz. Byla rozpuštěna roku 1943 a po válce ji v roli nástroje k řízení světového komunistického hnutí nahradila Kominforma, zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kominterna. Kominterna také provozovala vysílání na krátkých vlnách, jednalo se vesměs o komunistickou propagandu, pozn. autora)

„V Kominterně, já jsem tam taky dělala. Mluvila jsem slovensky a on česky. Každá národnost měla svoji kancelář. A oni mluvili do rozhlasu. No a my jsme také oba dva mluvili. Ještě si to pamatuji: ,Čujtě, čujtě, hovori k vam slovenský narodný vysilač za slovensku slobodu.‘ Proti Bratislavě jsme vysílali.“

Emilie Hošková vzhledem ke svému věku vypráví stroze a činí jí obtíže vybavovat si detaily. Po válce se rodina usadila v Gottwaldově/Zlíně. Manželé Hoškovi zůstali komunisty po celý zbytek života. Emiliin muž šel po válce, jak říká, k Bezpečnosti, (StB, milice, není specifikováno, později se věnoval žurnalistice, psal pro Rudé právo a další tehdejší státem povolená periodika. (Viz dodatečné materiály)

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Mikulas Kroupa)