Anna Szirtli

• „Toľko viem, že rodičia dostali jeden list, kam majú byť vysídlení. Mali sme ísť do obce Bakonypéterd. Ale tým, že sme utiekli do Rajky, nešli sme tam. Moji rodičia vždy hovorili „Ďalej, než je Rajka nepôjdeme, pretože sa jedného dňa vrátime domov.”. Chudáci, celý život verili, že sa dostaneme domov. Avšak, k návratu nikdy nedošlo.”

• „Keď sme prišli do Rajky, odviezli nás k starému hostincu. Na poschodí bola veľká miestnosť, vyzerala ako tanečná sála, do ktorej nám priniesli slamu. Medzitým sa rodičia otočili do Hamuliakova a priniesli nám z domu zopár vecí. Nie veľa, zopár vecí, nejaké oblečenie. Na poschodí tohto hostinca nás ubytovali, mohlo nás byť tak 60 rodín. Avšak, nemali sme žiadne jedlo. Poslali nás k soche svätej trojice v strede dediny, kde pre nás pripravovali jedlo vo veľkom kotli. Postavili sme sa do rady a čakali.”

• „Jedného novembrového dňa sme sa zobudili na to, že nás rodičia balia a odchádzame k Dunaju. Bolo doobedie a spolu s ďalšou rodinou sme nasadli do člnu a vydali sa naprieč korytu Dunaja. Plavili sme sa šesť detí a štyria dospelí, keď sme začuli výstrely zo slovenského brehu. Keď sme dorazili k druhému brehu rieky v Rajke, vybehli vojaci z lesa, aby vybrali nás deti z člnov a schovali do naspäť. Neskôr sme počuli, že niekoho zabili, ale nevedeli sme, že koho. Posadili nás do konského koča a odviezli do Rajky.”

• 1

Rajka, 21.07.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Inconvenient Mobility
  • 2

Nitra, 16.08.2021

Celý život verili, že sa dostanú domov

Anna Szirtli počas natáčania
zdroj: Post Bellum

Anna Szirtli sa narodila 12. júla 1939 do maďarskej rodiny Földesovcov. Rodina žila v obci Hamuliakovo, pri koryte rieky Dunaj. Jej rodičia sa živili ako roľníci a nájomní robotníci. 17. novembra 1946 vyhlásili v obci mená rodín, ktoré sa mali o tri dni dostaviť na vlakovú stanicu. Mali byť vysídlené v rámci povojnových represií z územia Slovenska, do Česka a Maďarska. Obyvatelia Hamuliakova nevedeli kam, ani za akých okolností budú premiestnení. Pri sledovaní násilného vysídľovania v susednej obci sa mnohí rozhodli ujsť cez Dunaj. V ďalších dňoch si rodičia Anny zbalila nevyhnutné veci, nasadli do člna a spolu s ďalšími sa potajme preplavili cez Dunaj do susednej dediny Rajka v Maďarsku. Dva mesiace strávili s ďalšími 60 famíliami v jednej miestnosti. Spali na slame a čakali na návrat domov. Po čase dostali v Rajke byt a v roku 1950 malý dom. Práve tam strávili rodičia Anny zvyšok života. Família mohla opäť navštíviť svoj hamuliakovský domov až v roku 1953. Vtedy ich dom obývala iná rodina. Anna si v roku 1963 zobrala za muža Ferencza Szirtliho, svojho kamaráta z detstva, ktorého rodina tiež utiekla pred vysídlením. Narodili sa im štyri deti. V roku 1994 Annin manžel zomrel a niekoľko rokov po ňom zomreli aj dvaja synovia. V roku 2021 žije Anna s vnúčatami a pravnúčatami v Rajke.