Mgr. Peter Sviták

• „A ja už som sa skoro vrátil z Zürichu do Budapešti a odtiaľ do Košíc a Prešova, keď mi niečo ešte napovedalo, že veď ja mám stretnúť rodičov v Kluži. A tak som šiel z Zürichu cez Bukurešť hore do Kluže. A predstavte si, som sa stretol s uplakanými rodičmi a babičkou, ktorá furt lietala do Zürichu. ‚Peter, čo si nám to urobil, veď my osivieme. Ty nevieš, že sme sa mali stretnúť?‘ Tak som sa im ospravedlnil. A oni mi povedali, v našej embéčke, pri rýchlosti 80 kilometrov so zavretými oknami, šepkali - Peter, my chceme odísť do Izraela."

• „Čo sa týka otca – on mi rozprával, že ich mali zabiť prácou a nezmyselnosťou toho, čo robia. Hovoril mi, samozrejme, ráno stáli apel, v snehu, niekedy aj bosí, hodiny, a len vo väzenskom odeve, keď ich Blokelteste, čo je zodpovedný za blok, v ktorom žili, vyhnal. No ak by ich nevyhnal, tak by ho zabili, alebo ju. No a po apeli, keď počítali väzňov, či niekto neušiel, prišla práca. Jedlo mali vraj kus chleba a niečo, čo vyzeralo ako polievka. Oni mali prenášať nejaké kamene z bodu A do bodu B, a keď ich preniesli, vrátiť ich do bodu A. Čiže nezmyselnosť práce a ťažká fyzická práca ich mala zabiť."

• „Dobre, tak sa vráťme zase k rodičom. Na jeseň 1944, myslím, to bol už november, obaja odišli transportom zo Žiliny do koncentráku. Lebo ako hovorím, výnimka ich už nekryla." „Aj viete, do ktorého presne?" „Viem, viem. Ale tu už rozhodovali Nemci a nie Slováci, tak odišli transportom. Najprv hej, keď odchádzali v Žiline, tak si povedali – o šiestej po vojne v nemocnici. Neviem, či ste čítali Švejka, ale tam vodička so Švejkom kričia na seba, že ‚až tahleta válka skončí, v šest večer u Kalicha‘. Tak oni to parafrázovali: Po vojne o šiestej večer v nemocnici, v Žiline. Odišli spolu do ženského koncentráku menom Ravensbrück."

• 1

Levice, 21.02.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Rodičia prežili počas vojny koncentračné tábory. Peter sa po rokoch vrátil z Izraela žiť na Slovensko

Peter Sviták sa narodil 24. apríla 1946 v obci Česká Lípa. Jeho rodičia, obaja židovského pôvodu, boli počas vojny zo Slovenska deportovaní do nacistických koncentračných táborov. Obom sa podarilo prežiť a stretli sa opäť doma, v Žiline. Ešte v roku 1945 odišli do Českej Lípy, kde dostali dom po vysťahovaných sudetských Nemcoch. Po narodení Petra sa rodina presunula do Prešova. V roku 1969 sa všetkým spoločne podarilo emigrovať do Izraela. Peter sa na Slovensko vrátil až v roku 2009. Od roku 2019 žije v Leviciach.