Anna Šuryová

• "Keď sa už ako streľba ukončila, tak to tak sa to utíšilo, ľudia sa povracali domov. Kostol bol stále zavretý s kňazom. Potom sa to asi riešilo, ako to bolo s tým žandárom, ja neviem... ja neviem, ako sa to ukončilo. Ale brat išiel zo školy, chodil na gymnázium, išiel domov z autobusu a niekto ho videl, že prechádza zrovna k tomu domu, čo už sme boli postihnutí, tak aj pre neho došli, aj jeho zobrali. Ten zase sedel v Novákoch rok aj pol. A to za čo? (dokumentarista) Za to, že bol zákaz vychádzania a on z toho autobusu išiel domov."

• "Na druhý deň prišli pre brata žandári, no a ja ako také decko, ďalšieho brata sme mali v Čechách, no a on tam žil, a tomu brat písal, čo sa stalo otcovi. Že otec je v nemocnici a mama je s nami sama. Práve v ten deň prišli pre brata žandári, si ho postavili a opreli o postele, tie sme mali nie vedľa seba, ale za sebou, že aby im prečítal, čo píše. Povedal, že bratovi píše, že otec je v nemocnici a tak. Neviem, čo tam napísal, oni ho chytili, dve facky dostal a hneď ho zobrali. Prečo práve za ním prišli? (dokumentarista) Lebo ho voľakto udal, že strieľal. Aj s kamarátom, ale oni strieľali do vzduchu, aby ho odlašili. Tak ho zobrali a sedel potom v Leopoldove."

• "Brali hrable a v zásterách mali kamene a išli hore dedinou. Mňa to nezaujímalo ako decko, až teda keď aféra išla zhora, keď otec išiel k tej sestre najstaršej hore dedinou, ona bývala za kostolom. Išiel ju zavolať, aby mame prišla pomôcť. Keď tam išiel, ešte nič, boli ľudia okolo kostola, ale sa nič také neodohralo, až keď naspäť domov. Chvíľku sa tam zdržal a vtedy niekto spoza fary strelil. Slobodný mládenec chodil, hral na gitaru, on bol z Hornej Krupej, tak ten tam stál a hral pred kostolom a jeho tá guľka zabila. Pri soche svätého Jána. A môj otec práve vtedy išiel okolo a jemu to vniklo do pravej ruky, guľka sa odrazila od chlapca."

• 1

Trnava, byt Anny Šuryovej, 23.03.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia
  • 2

Trnava, byt Anny Šuryovej, 15.05.2023

Po zásahu komunistickej moci proti farárovi zostal jeden mŕtvy a ťažko zranený otec desiatich detí

Anna Šuryová
Anna Šuryová
zdroj: Ján Karásek

Anna Šuryová sa narodila v Dolnej Krupej 8. apríla 1941. Vyrastala v mnohopočetnej rodine ako najmladšia z desiatich súrodencov. Otec Ján Kotásek bol roľníkom, o rodinu sa starala matka Uršuľa. V roku 1949 totalitná moc zorganizovala tzv. Katolícku akciu, ktorú sprevádzali nepokoje. Anna sa 30. júna toho roku hrala pred domom. Videla ženy s hrabľami i kameňmi v rukách bežať hore dedinou. Spoza fary niekto vystrelil a guľka jedného muža zabila. Ján Kotásek stál pri soche, od ktorej sa projektil odrazil a zasiahol ho do pravej ruky. Museli ho zobrať do nemocnice. V dedine okamžite po policajnom zásahu vyhlásili zákaz vychádzania. Annin brat Ján v čase udalosti sedel doma, keď za ním prišiel kamarát a oznámil mu, že mu postrelili otca. Obaja priatelia sa náhlili ku kostolu, aby vystrelili do vzduchu. Chceli brániť farára a zároveň vyľakať útočníka. Na druhý deň prišli pre brata Jána policajti. Niekto ho udal. Ján si odsedel päť rokov vo väzení v Leopoldove. Strasti života vo väzení okúsil aj Václav, ďalší z Anniných bratov. Vracal sa práve autobusom zo školy, keď bol vyhlásený zákaz vychádzania. Vystúpil z neho, niekto ho zbadal a udal. Len za porušenie zákazu vychádzania ho súd odsúdil na nepodmienečný trest odňatia slobody. Václav strávil vyše roka v tábore nútených prác v Novákoch. Ján, Václav a sedem ďalších občanov zakúsili represálie vládnucej päste na vlastnej koži. Annin otec nemocnicu opustil s chromou rukou a nemohol si zohnať ani prácu. Z desiatich detí ešte polovica bola nezaopatrená. Starší už mali svoje rodiny, no snažili sa ostatným pomáhať, ako sa len dalo. Anna po ukončení povinnej školskej dochádzky nepokračovala v ďalšom vzdelávaní a počas svojho života vystriedala niekoľko zamestnaní. Tragický prípad v Dolnej Krupej sa nikdy poriadne nevyšetril.