Ladislav Stromček

• „(Antonovi Hlinkovi) som zatelefonoval reportáž a keď som položil telefón, vrhli sa na mňa nejakí páni: ,Štátna bezpečnosť, pôjdete s nami!ʻ Tak ma teda zatkli, zobrali mi veci, dôkazy, text, notes, kde bol text reportáže, diktafón, kde to bolo nahraté. Dôkazy mali v rukách. Odviezli ma na Februárku, kde začal výsluch. Sľubovali mi 15 rokov väzenia za špionáž v prospech Vatikánu a západných, ideovo diverzných centrál.“

• „Otázkou bolo, odkiaľ telefonovať, pretože keby to bolo z bytu, tak to hneď zistia. Takto telefonoval Jano Čarnogurský, jemu to už bolo jedno, on už sa nemal prečo skrývať, takže keď potreboval, volal z bytu. Ja som pracoval v utajení, preto som telefonoval stále z inej telefónnej búdky, z iného pouličného automatu. Striedal som to a najradšej som volal na pustých uliciach. Tam som videl, či niekto ide, alebo nejde. Keby ktosi prichádzal, mohol som položiť a tvrdiť, že som volal starej mame, pretože spravidla som pri sebe nemal žiaden dôkaz ani text- hovoril som spamäti, aby mi nič nenašli, keby aj po mne skočili.“

• 1

Žilina, 24.02.2015

Dejinami nehýbu iba veľkí ľudia, ale aj jednotlivci, ktorí splnia svoju úlohu tej danej chvíle.

Ladislav Stromček- tajný kňaz
zdroj: Osobný archív pamätníka

Ing. ThLic. Ladislav Stromček sa narodil 3.2.1960 v Dolnom Kubíne, do silne veriacej, katolíckej rodiny.  Už v detstve premýšľal nad povolaním kňaza, ale kvôli  katolíckemu presvedčeniu ho neprijali na gymnázium - podmienka pre vstup do kňazského seminára. Dopočul sa však o tzv. tajnej cirkvi, kde mohli kňazi pôsobiť popri civilnom zamestnaní.  Rozhodol sa teda odísť do Bratislavy, kde ho prijali na Elektrotechnickú fakultu. Práve v Bratislave získal kontakty na spomínanú tajnú cirkev. V treťom ročníku na fakulte sa začalo aj jeho tajné štúdium teológie a postupne sa zoznámil s ľuďmi ako boli biskup Ján Chryzostom Korec, Vladimír Jukl, Silvester Krčméry, František Mikloško a iní. Na podnet biskupa Korca sa dostal k podávaniu telefonických správ do zahraničia, konkrétne Antonovi Hlinkovi do Hlasu Ameriky a Slobodnej Európy. Pri jednom z takýchto telefonátov bol pristihnutý, zatknutý a vypočúvaný ŠtB. Podieľal sa aj na vydávaní samizdatovej literatúry (časopis Náboženstvo a súčasnosť v spolupráci s F. Mikloškom  a časopis pre mládež, Zrno). Štúdium na Elektrotechnickej fakulte ukončil v roku 1984 a na rok odišiel na vojenčinu. Po návrate v roku 1985, si našiel civilné zamestnanie a tajne dokončil štúdium teológie. V roku 1988 ho biskup Ján Chryzostom Korec vo svojom byte tajne vysvätil za kňaza. Od roku 1990 pôsobí v Žiline, dnes už ako generálny vikár Žilinskej diecézy.