Dominik Slobodník

• „No a potom po vojne tu nebolo ani komunistov, viete v našej dedine. Tak títo, čo prebrali (vládu), nás tak zaznávali. A fakticky sme my boli vypálení ako prvá dedina v okrese Banská Bystrica. Boli voľby (v roku 1946) a nevyhrali komunisti. Neviem, či mali 5 alebo 6 hlasov, a naša obec mala 1000 obyvateľov. Čiže od tých čias sme boli takí opovrhnutí. Aj komunisti tvrdili, že sme republika v republike. Vždy keď bolo dačo, dáke voľby, tak sme s tým nesympatizovali."

• "... no a bolo to treba kŕmiť, toho vojska tu bolo veľa, hovoria okolo 2000 (mužov) hlavne na Donovaloch a Priechode... tak sme to tu museli potom živiť; museli sme! Lebo ak nie, tak prišli a davaj! Tam už boli s Rusmi medzi partizánmi aj takí mladí chlapci, čo (po rusky) ani nerozumeli... Tam bolo tak, že vám oprel automat (samopal) o prsia a DAVAJ!, a tak už po rusky hovorili. Tak sme museli dávať, čo sa dalo."

• „To bolo tak, že keď sa vyhlásilo povstanie, tak to všetko išlo do hôr. Ale potom bolo vyhlásené, asi tak za dva týždne, že kto sa vráti, tak sa mu nič nestane. Tak sa to zase húfom všetko hrnulo domov, vtedy pršal dážď a všetci chodili zabalení v celtách. Kto kade mohol, tade išiel domov, lebo v horách sa nedalo vyžiť, keď nemáte čo jesť, žiadne zásoby."

• "Keď zakričal niekto na hornom konci (dediny), že idú Nemci, tak partizáni odtiaľto tak utekali, že sme sa na nich smiali. Dolu smerom k vode, kde je ihrisko, tak čo mali na sebe všelijaké bubienky (zásobníky) z automatov (samopalov), to všade strácali, utekali a behom preč."

• 1

Priechod, 10.06.2015

Keď vypália Priechod, bude tu po celom odboji

Dominik Slobodník
Dominik Slobodník
zdroj: Michal Ďurčo 2015

Dominik Slobodník sa narodil 29. augusta 1932 v Priechode. Jeho rodičia, ako väčšina obyvateľov dediny, mali menšie gazdovstvo. Otec si popri tom privyrábal prácou vo Zvolene v známej bryndzarni Wittmann. Vojnové roky prežívala obec Priechod aj rodina Slobodníkovcov v rámci možností pokojne. Všetko sa zmenilo po vypuknutí Slovenského národného povstania na konci augusta 1944. Po ústupe povstalcov do hôr sa v Priechode zdržiavali partizáni, ktorí si však často násilím vyžadovali zásobovanie od dedinčanov. Aby nemecké vojská takéto zásobovanie civilmi eliminovali, vo februári 1945 dedinu vypálili a mužov odviedli do internačných táborov. Otcovi Dominika sa podarilo z transportu utiecť. Rodina tak udalosti prežila síce bez ujmy na zdraví, ale z domu a gazdovstva zostali len trosky.