Edita Rusnáková

• A: Skús to porovnať, že ak oni žili, tvoji rodičia a že ty ako si žila v tej osade. R: Tak ja som žila s tými cigánskymi deťmi, v tej osade. Sme boli tak odrezaní od sveta, nezaujímali sme sa vôbec, že čo a ako je v dedine. Že čo sa deje v dedine, len sme sa zaujímali o to, že čo sa deje v cigánskej osade. No a oni zasa nebývali v cigánskej osade, moja mama aj s mojimi sestrami. V Rochovciach nebola vtedy cigánska osada, ta oni žili medzi bielymi.

• Na druhý stupeň som išla do Slavošoviec, kde som ostala úplne šokovaná z učiteľov lebo robili veľké výnimky, Rómov nechceli vôbec. Dávali nám zlé známky.... raz som mala prečítať článok na literatúre, prečítali sme ho dvaja – jeden chlapec, biely a ja. Ja som skoro až recitovala a on ledva, že slabikoval. Ja som dostala jedna mínus a on dostal jednotku. Toto si budem pamätať na celý život...

• R: Mama mi stále kúpila pol kila kolekcií, starký mi kúpil jednu krabicu saloniek a ja som si robila stromček. Tešila som sa na zemiakový šalát a rezne. A: Ako vyzeral ten deň, vianočný? R: Tak sa od rána varilo a večer sme sa stretli celá rodina, tí krstní rodičia s tými deťmi prišli k nám. Navečerali sme sa u nás, potom sme zasa všetci išli k nim, tam sme jedli a pozerali sme potom televízor. A: Ste mali televízor? R: My sme ešte nemali televízor, tak sme chodili tam pozerať.

• R: No tak to prišli rédovci (pozn. Rómovia z osady v obci Rejdová), napriek tomu, že všetci Rómovia z Ochtinej napísali papier, že ich nechcú do Ochtinej, bo to bola taká rodina bytkárska. Ale vtedajší súdruh predseda s nimi pil, podplatili ho a tak sa dostali do Ochtinej. A: Asi koľko si mala rokov vtedy? R: Asi 10.... nie, nie, nie, už som mala asi 15, keď prišli, som sa pomýlila. ....Najprv prišli tí z osady do dediny a potom prišli. ..... ešte ani teraz sa s nimi nechcú nejako spolčovať miestni Rómovia z Ochtinej. Stále žijú takpovediac na periférii dediny.

• 1

Ochtiná, 21.05.2017

V osade sa mi žilo dobre.

Edita Rusnáková
zdroj: Dobové foto: archív Edity Rusnákovej; aktuálne foto: Július Rusnák

Narodila sa v roku 1957 v okrese Rožňava, ako trojročnú ju rodičia žijúci v obci Rochovce poslali k starým rodičom (rodičia matky) do Ochtinej (susedná obec), tam ostala až do svojho vydaja. Na rozdiel od rodičov a sestier žila u starých rodičov v rómskej osade. Vzťah s rodičmi opisuje ako chladný, navštevovali sa málo, necítila z ich strany záujem. Na život v osade si spomína rada a považuje ho za dobrý, no zároveň hovorí, že ju ovplyvnil v rozhodovaní o kariére. Na rozdiel od svojich sestier, ktoré v osade nežili,  absolvovala len základné vzdelanie a hneď v 16-tich rokoch sa zamestnala v papierenskom závode v Slavošovciach. Ako 19-ročná sa vydala za Róma z tej istej osady, ako 34 ročná ovdovela. Spolu s manželom kúpili a zrekonštruovali starší dedinský dom, v ktorom žije dodnes. Má dve deti.