Mária Mištinová

Zobrali sme si veci z domu na týždeň, no domov sme sa vrátili až o deväť mesiacov

Historický portrét Márie Mištinovej Dřinekovej
zdroj: Archív pamätníčky

Mária Mištinová, rod. Dřineková, sa narodila 22. novembra 1932 v Hluku na Morave. Otec Cyril Dřinek pracoval ako staviteľ a mama Mária bola ženou v domácnosti. Pamätníčka mala staršieho brata Eugena a mladšieho Mirka. Otec Cyril bol jedným z hlavných organizátorov SNP v Bánovciach nad Bebravou. Deň pred vyhlásením SNP odišla celá rodina z Bánoviec do Slatiny nad Bebravou. Ukrývali sa v dome evanjelického farára. O týždeň však už putovali do Závady pod Čiernym vrchom. Tam sa pamätníčka zoznámila aj s partizánskym veliteľom Teodorom Polom, ktorý velil celej brigáde. V Závade s mamou chystali poľný lazaret pre ranených. Pamätá si na utekajúcich Židov. Skrývali sa v bunkroch, kde ochorela. Sprostredkovala správy a nosila jedlo ľuďom v bunkroch. Za dolapenie rodiny Cyrila Dřineka bola vypísaná odmena 50-tisíc korún. Neskôr putovali do Miezgoviec, kde žili u starej babky. Tam strávili aj Vianoce. Partizánski velitelia ju poverili získaním falošných legitimácií. Pamätníčka opäť ochorela. Vo februári skrývali v domčeku brata a jeho kamaráta pred Nemcami. V dedine robili razie. Brat už mal 17 rokov a bol v horách spolu s otcom. V polovici februára putovali cez Jankov vŕšok, kde boli svedkami vypálenia partizánskych bunkrov. Chorú pamätníčku previezli vo voze, pod slamou, cez slovensko-české hranice do Hluku na Moravu k babičke. Tam sa dočkala konca vojny. Po vojne vyštudovala za učiteľku, vydala sa za Antona Mištinu a porodila dve deti. Celý život sa venovala deťom ako učiteľka slovenského jazyka a hry na klavír. Otec bol jedným z autorov mohyly SNP na Jankovom vŕšku, kam každoročne chodievala. Politicky sa však neangažovala. V auguste 1968 nemohla veriť tomu, že krajinu obsadili synovia tých, ktorí nás oslobodili. V čase dokumentovania pamätníčka žila v zariadení sociálnych služieb v Jacovciach. Napísala knihu spomienok na vojnu a SNP. Mária Mištinová zomrela v roku 2022.