Pál Csáky

• „Spomínam si na tú atmosféru, hlavne v tom prvom momente boli nervózni najmä profesionálni vojaci, profesionálni dôstojníci. U vojakov to ešte nebolo tak badať, potom ale nariadili nástup tankov. Tie boli napáskované od veliteľskej budovy až po záložné zázemie, až na jeden tank, ktorý bol v plánovanej oprave a nemal motor. Chlapci boli na tých tankoch a vtedy už začali premýšľať. Spomínam si, že to bolo ráno a začali premýšľať, že niečo sa deje, prečo ideme von, ideme na výcvik, ale stále si to neuvedomili, čo sa deje. Tak sa čakalo asi do druhej poobede, potom prišli nákladné autá, nacúvali k jednotlivým tankom a začali do nich dávať ostré náboje. A vtedy sa zmenila atmosféra. Chlapci boli práve po obede a vtedy si začali uvedomovať, že sa niečo deje, keď už ideme s ostrými.“

• „Keď sa vrátili, ja som končil službu tuším o šiestej, tak som išiel na rotu, vtedy sa tam chlapci už znova ubytovali a ten nadporučík zo štábu, ten chemik, tam práve prišiel. Bol už dosť napitý a povedal mne aj môjmu kolegovi, aby sme išli k nemu do kancelárie. Tak sme tam išli a on nám nalial nejaké pitie a povedal, že si to máme osláviť, lebo predsa to dopadlo dobre. Začal nám vysvetľovať niečo také, že naše jednotky Varšavskej zmluvy sa pohli k poľským hraniciam a tým naše západné československé hranice ostali odkryté. Na to sa posunuli americké a nemecké jednotky priamo na čiaru. A niekto si to potom uvedomil, že tam nie je efektívna ochrana, tak ich potom odvelili naspäť.“

• „Pre mňa najväčší šok a najväčšia skúsenosť bola, ako v ten prvý deň poobede z tých chlapcov, radových vojakov, ktorí boli vždy pripravení robiť si srandu, proste tvárili sa ako vojaci už len vtedy, keď veľmi museli, brali to tak lážo-plážo, aj tí, ktorí boli už druhý rok na vojne a už boli mazáci, tak tí boli páni už aj pri tom nástupe a dávali to najavo svojím spôsobom správania sa, tak keď sa naložili ostré náboje do tankov a keď si každý uvedomil, že sa ide niekam možno do tuhého, tak vtedy sa za pätnásť minút z tých chlapcov srandistov stali dospelí ľudia. Proste začali sa správať úplne inak. Každý mal taký pocit a bolo na nich vidieť, že sú vyľakaní, a že nikto nevie čo bude a z toho fakt môže byť aj zle. Takže toto bol taký čudný zážitok.“

• 1

Bratislava, 05.11.2015

nahrávka pořízena v rámci projektu Polský rok 1980 a československá reakce na něj

Potom nacúvali k jednotlivým tankom nákladné autá a začali im dávať ostré náboje. Vtedy sa zmenila atmosféra

Pál Csáky v roku 1980
zdroj: Pál Csáky

Ing. Pál Csáky sa narodil 21. marca 1956 v Šahách. Študoval na Vysokej škole chemicko-technologickej v Pardubiciach. Tu štúdium aj ukončil v júni 1980 ako chemik. V septembri toho istého roku nastúpil na základnú vojenskú službu do chemického práporu do Liberca. Po niekoľkých týždňoch bol prevelený k prvému československému tankovému pluku do Strašíc, kde slúžil ako veliteľ čaty chemického prieskumu. V decembri 1980 bol svedkom poplachu a následného odchodu vojakov s bojovou technikou z kasární v rámci akcie Krkonoše. Vojaci odišli, ale on podľa rozkazu zostal v kasárňach s asi štyridsiatimi vojakmi na stráži. Po niekoľkých dňoch sa bez ohlásenia tanky vrátili a Pál Csáky sa dozvedel, že boli blízko poľských hraníc v bojovom postavení a čakali na rozkaz hranice prekročiť. To sa však nakoniec nestalo.