Ilona Zimová

• „Bylo to zvláštní. Jak se to v šedesátých letech uvolnilo, tak se mamka chtěla podívat do Vídně. Tak jsme si požádali o příslib. A nevím, jak se to mohlo stát, ale my jsme ten příslib tenkrát opravdu dostali. Projeli jsme trochu Rakousko a všude, kde jsme se zastavili, tak nás všude varovali, ať se nevracíme domů, že na hranicích stojí armády a že to nedopadne dobře. My jsme tomu moc nevěřili. Nevěřili; za jedno byly tady babičky, byli tady všichni kamarádi, školy. Tak jsme se vrátili a nevím, jestli to bylo za pár dní, týden, a opravdu nás přepadli. Nebylo to nic krásného, protože jenom si vzpomínám, že nás probudil rámus, prakticky nám letadla létaly nad barákem, všechno z Polska letělo na Prahu přes nás, ty těžký dopravní letadla, ty stěhováky vlastně, že jo.“

• „Mamka byla dcera ředitele, takže nemohla nic. Nemohla do práce, když někde nastoupila, tak se postarali za chvilku, že skončila. Takže nemohla sehnat práci. Jeden čas brigádničila v JZD. To byla asi tak jediná práce, protože dcera ředitele může jít akorát čistit kravám zadky. To byla jediná práce, pánové to říkali daleko neslušněji, aby se to rýmovalo, že. Ale prostě jiná práce pro ni nebyla, proto si mamka pak už ze zoufalství v Červeném Kostelci pronajala zemědělství, osm hektarů pole, a na tom pracovala.“

• „Víte co, možná první vzpomínky jsou na měnu a ta byla v padesátém třetím. Že jsme jako děti počítaly korunky a pomáhaly, na stole byly rozhozené drobné a balily se do ruliček, tak na to si vzpomínám. A děda přijel z ministerstva s tím, že bude měna, ať všechno utratí. Každému radil, a sám neutratil nic a přišel o všechno. A pak jsem se ho ptala, jestli mu to nevadilo, a on říkal, že ne. Prostě to nějak přešel, úplně nepochopitelně. Všem poradil, každý kdo co měl, tak utratil. My jsme dokonce měli, dole byl ještě trezor po dědovi z řeznictví a ten byl plný sirek, protože v krámě nic jiného nebylo.“

• 1

Velké Poříčí, 03.03.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Dcera ředitele továrny musí dřít u krav, komunisté se maminku snažili zlomit

Šestnáctiletá Ilona Zimová, 1965
zdroj: Archiv pamětníka

Ilona Zimová se narodila 29. září 1949 ve Velkém Poříčí u Hronova. Dědeček pracoval jako ředitel továrny B. Spiegler a syn ve Vídni a v Hronově. Před druhou světovou válkou židovské majitelce pomáhal vyvézt z Rakouska aspoň část majetku do bezpečí. Po komunistickém převratu dědeček o svůj post ředitele přišel. Jeho dcera, matka pamětnice, musela těžce pracovat v JZD nebo v cihelně. Ze zoufalství si pronajala statek, ale jelikož ji nutili ke vstupu do JZD, zemědělství vzdala. První vzpomínky pamětnice se vážou k měnové reformě, kdy rodina přišla o všechny peníze. V srpnu 1968 jim rachot letadel nad domem ohlásil okupaci. S manželem poslouchali Rádio Svobodná Evropa nebo Hlas Ameriky a fandili Václavu Havlovi a disentu. V roce 2022 pamětnice bydlela ve svém domě ve Velkém Poříčí.