Bedřich Ziegler

• „Natáhli nás samozřejmě i do Politický písně [Festival politické písně v Sokolově], abychom si taky vylepšili reputaci, že jo, protože jsme byly máničky vlasatý a to se tady moc nenosilo. To nebyla mládež ta pravá, komunistická. Holt – chcete hrát, musíte zahrát na Politické písni. Tak jsem to s klukama absolvoval. A to nejen já, tam byla spousta muzikantů. Když je poslouchám, i dneska se o tom kolikrát zmiňují. Já se za to nestydím. Prostě, žil jsem v té době, muselo to tak bejt, abych mohl pokračovat v tom, co mě baví. Tak jsme odehráli ta různá předkola Politické písně. Myslím, že něco z toho bylo v Domažlicích. Dostali jsme se do Sokolova, kde jsme zahráli. A před námi hrál taky [Michael] Kocáb s tou svojí partou, a úplně v pohodě. Jestlipak mu to dneska někdo zazlívá? To je všechno prostě historie. Tak to bylo a historii nelze vrátit ani ji nemá cenu měnit.“

• „Tady ve Varech jsme hráli v letňáku, byl to nějaký festival. A protože každý muzikant by měl být trošku jiný než ostatní, něčím se před diváky odlišovat, tak já jsem nosil na koncerty na hlavě skládací cylindr po dědovi našeho zvukaře, z první republiky. A k tomu mi dal ještě fiží. Hráli jsme v letním kině ve Varech. A můj kytarista Karel Idlbek měl takové kimono s čínskými znaky. No a když jsme dohráli, přišli chlapi v kabátech: ,Tak pojďte.’ No tak jsme šli. Odvezli nás na policejní stanici ve Varech, na gestapo, jak se tomu říkalo. A tam výslech. A já jsem se ptal, o co jde, a on [policista] mi řekl: ,Jak si můžete dovolit v socialistickém zřízení ztvárňovat představitele buržoazní společnosti?’ Já jsem na něj koukal a myslel jsem, že to je nějaký vtip. Tak jsem mu říkal: ,Heleďte, vás je škoda, vy byste mohl psát knížky nebo něco takového. Nebo nějaké filmy, scénáře.’ A v tu ránu jsem ji měl, že jo. Dostal jsem obuchem. Tak potom nás pustili a už jsem ten cylindr nikdy na hlavu nevzal.“

• 1

Karlovy Vary, 29.08.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj

Chcete hrát rock? Musíte zahrát na Festivalu politické písně!

Bedřich Ziegler na koncertě v 80. letech
zdroj: archiv pamětníka

Rockový muzikant Bedřich Ziegler se narodil 16. listopadu 1961 v Karlových Varech, jeho matka pracovala jako prodavačka. Po vyučení opravářem zemědělských strojů a automechanikem v STS Toužim nastoupil jako řidič a závozník do karlovarské likérky Jan Becher, kde pracoval až do devadesátých let. V sedmnácti letech začal vystupovat jako zpěvák s kapelou Atomic. Po absolvování vojenské služby pokračoval jako zpěvák v hardrockové skupině Barock. Kapela se potýkala s normalizační cenzurou, pokud jde o písňové texty, oblečení při koncertech i další projevy, nikdy ale natrvalo neztratila povolení k oficiálnímu vystupování, tzv. přehrávky. V roce 1988 se kapela Barock zúčastnila prorežimního Festivalu politické písně v Sokolově. Bedřich Ziegler zůstal členem Barocku až do roku 2008, kdy kapela přestala veřejně vystupovat. Přibližně v té době také založil kapelu Uriah Heep Revival, která hraje hity legendární britské skupiny. Zabývá se také pořizováním záznamů z koncertů mladších hudebníků.