Věra Vrbová, roz. Fischerová (* 1923  †︎ 2017)

Tam se šlo na hranice v domnění, že se budeme bránit

• vězněna v Terezíně

• rodiče zahynuli v koncentračním táboře někde v Polsku (asi Osvětím)

• první manžel zemřel v dubnu 1945 v koncentračním táboře Kaufering

• po válce se znovu vdala, druhý muž prošel pěti koncentračními tábory

Věra Vrbová se narodila 15. května 1923 na Šumavě a tam také vyrostla. Pamatuje si, že s první mobilizací v roce 1938 nastal velký posun na hranici. „Do tý doby, to je zajímavý, nebyly s Němcema problémy. Ty lidi se znali, léta letoucí tam spolu žili. Ten moment, jak se vyskytl Henlein, jeho partaj, tak si samozřejmě najednou oni začali uvědomovat, že jsou úžasný chudáci a postižený, a docházelo na těch hranicích, i když ne tady tolik jako na severu, k občasným srážkám s četníkama a tak. Já se pamatuju, rodiče byli stoprocentně přesvědčený, že tady se něco takovýho jako v Rakousku nemůže stát. Náš tatínek to opakoval dnes a denně: ,Vyloučená věc, to český člověk nedovolí!‘“

Když došlo k mobilizaci, každý dělal, co mohl. Tatínek paní Vrbové nakoupil dvacet tisíc slamníků, naplnil je slámou a odvezl na hranice. Československá armáda tam tehdy byla připravená dřív než Němci.

Měli jsme se bránit?

Ono se čekalo, že se budou bránit... Tam se šlo na hranice v domnění, že se budeme bránit. To bylo jedno velký zklamání! A když se vraceli zpátky, na to se taky dobře pamatuju, z těch hranic (ono to všechno samozřejmě trvalo dýl, tenkrát tam jezdili na koních, i kolečkáři tam byli, na nic se tak nespěchalo jako teď, teď je bláznivá doba) ti chlapi naříkali, strašně. Pravda, já sice neviděla nikoho, kdo by plakal. Ty chlapi se vraceli z těch bunkrů, z těch krytů tam. Říkalo se dokonce, že se nějakej důstojník zastřelil, že to nechtěl vydat. Ale bylo to šílený zklamání, tam se s tím počítalo, na těch hranicích.“

Zkušenosti s Němci už byly, lidé se jich báli. „Říkalo se, že jsou krutí, umějí dělat hrozný věci svým lidem. Mluvilo se o koncentračních táborech, lidi utíkali přes hranice.“

Okupace Čech a Moravy

15. březen 1939 už prožila v Praze, kde se připravovala na univerzitní zkoušky z angličtiny a z němčiny. „Pamatuju se na jeden obrázek, že na Václavském náměstí oni se zastavili a měli takovou tu polní kuchyň, tyhle hoši vyhublí, hladoví byli ti Němci. A vyvařovali tam eintopf.“

V té době chtěla odejít do zahraničí, její rodiče však chtěli zůstat. Válečná léta prožívala už vdaná paní Věra v Terezíně. Její rodiče byli po falešném udání, že v rodině se hrají falešné karty, odvezeni do Polska, zřejmě do Osvětimi, a tam zemřeli. Její manžel zemřel v dubnu 1945, ani ne měsíc před osvobozením, v Kauferingu v Německu.

Po návratu

„Nezapomeňte, člověk se vrátil a teď ho okradli český lidi. Vy jste u nich měla pár věcí schovanejch, nevrátili, ne! Hrozný, pro mě to bylo takový zklamání, neuvěřitelný. Já bych to v životě byla neřekla, když jsem přišla k lidem a měli tam jídelnu mejch rodičů, měli tam lednici mejch rodičů. Já jsem věděla, že u těch lidí věci jsou, a oni mi to popřeli do očí. Já jsem se vrátila z lágru a musela jsem si po Němcích koupit postel, židli, skříň. A jiný? Českej Čech žil v tom mým zařízení.“

Se svým druhým mužem se seznámila po válce. Pan Vrba prošel pěti koncentračními tábory. Ona chtěla odejít z Československa, ale on nechtěl. „Tak jsme tu zůstali, měli maléry, protože jsme nevstoupili do strany. Jeho vyhodili z práce, když mu to potřetí nabídli, tak šel dělat k ponku. A byly to těžký časy, ale žili jsme!“