Ing. Petr Vrána

• „Zvláštností bylo, že když jste chtěl třeba skákat ve Svazarmu, tak jste absolvoval půlroční výcvik přípravy a podobně. Když k tomuto útvaru kluci nastoupili, tak měli tříměsíční výcvik. A my jsme nastupovali 1. září a výsadkový rok končil k 1. říjnu. Tak během deseti dnů nás naučili vyskakovat, dělat parakotouly, tahat za lana a jedenáctý den nás vyhazovali z letadla, aby se splnil seskokový plán. Protože při splnění seskokového plánu, to mi říkali kluci furťáci, měli důstojníci obrovské výhody.“

• „Co si vzpomínám, tak první bezprostřední kontakt s revoluční situací byl v pátek čtyřiadvacátého, kdy k nám na gymnázium přijeli naši bývalí studenti z vysokých škol z Prahy a přivezli videokazetu se známými záběry. A protože jsem byl správce učebny fyziky, kde byl televizní okruh, tak kolegyně Marie Rosenfeldová je přivedla za mnou, že se na to podíváme. Pozvali jsme skupinku asi osmi, devíti spolehlivých kolegů, kterým jsme věřili. Promítali jsme si to a bavili se o tom se studenty, kteří nám vykládali, jaká je v Praze atmosféra, co se tam děje. To bylo bezprostřední, protože ne, že by byli přímo zmlácení, ale byli účastni v průvodu. Ale co bylo nejdůležitější, že nám sdělili, že se v neděli na Letné chystá 26. listopadu velká manifestace. A řekli, že se budou vracet, ať jedeme s nimi!“

• „Je pravdou, co říkají vrstevníci (možná někteří o rok starší, kteří šedesátý osmý rok zažili ve věku patnácti, šestnácti let, já měl tehdy dvanáct roků a moc jsem z toho nebyl moudrý), že atmosféra v šedesátém osmém, toho pražského jara, toho období, než přišla okupace, byla možná daleko víc spontánnější, nadšenější. Ale i v tom 90. roku, když probíhala kampaň k volbám, tak nebylo problém sehnat lidi, aby pomohli s vylepováním, aby se angažovali a pomáhali přesvědčovat druhé, aby šli k volbám. To bylo to podstatné, aby nezůstali doma. 'Pojďte k volbám, volte kohokoliv, kdo se tam hlásí, ale pojďte, jsou to první svobodné volby.' Je pravda, že jsme byli zvyklí, že jsme povinně museli. Najednou, když je to dobrovolné, tak si každý řekne, že se na to vykašle. Však oni to za mě udělají. Ale šlo o to, aby k volbám šli a ten hlas dali komukoliv jinému než KSČ.“

• 1

Uherské Hradiště, 21.07.2019

Minulý režim neměl rád lidi, kteří měli vlastní myšlení a rozhodování

Petr Vrána, místostarosta Uherského Brodu
zdroj: ED natáčení PB

Petr Vrána se narodil 3. června 1956 v Gottwaldově (dnes Zlín). Vyrůstal v Uherském Brodě. Jeho matka přišla v 50. letech o obchod s vlastními rukodělnými výrobky. Už od dětství proto přispíval do rodinného rozpočtu výdělky z drobných brigád. V roce 1968 vstoupil do Junáka. Po maturitě na brodském gymnáziu byl přijat ke studiu matematiky a fyziky na Přírodovědecké fakultě Univerzity J. E. Purkyně (nyní Masarykovy). Roční vojnu sloužil u prostějovského výsadkového pluku. Po absolutoriu se vrátil na gymnázium v Uherském Brodě jako učitel. V době sametové revoluce se stal členem školního stávkového výboru a později Občanského fóra. Od března 1990 působil v kooptovaném vedení města a později v zastupitelstvu. V letech 1990-1994 byl členem první porevoluční rady města za Občanské fórum. V letech 1992 až 2008 zastával funkci zástupce ředitele gymnázia. Roku 2008 byl zvolen místostarostou města a tuto funkci vykonává doposud.