Vlasta Vopičková

• „Heleďte, můj táta byl advokát a v těch padesátých letech šel pracovat do těžkého strojírenství. Protože řekl, že nemůže dělat to komunistické právo. Šel do Dukly Karlín a svářel plechy. Dělal to snad patnáct let a vlastně se věnoval jen nám dětem. Takhle byl postižený. Měli jsme dům v Karlíně, ten nám samozřejmě sebrali. Táta si musel dělat domovníka ve vlastním baráku a ten barák nám vrátili, já nevím, v roce 1992 v dezolátním stavu. Tak jsme si tam udělali byt a teď tam bydlíme. Museli jsme si vzít půjčku, abychom dali ten barák dohromady, půjčili jsme si čtyři miliony a zaplatili jsme devět na té půjčce. Ale těmi pronájmy jsme to splatili. Takže to byla těžká doba pro rodiče a začali se věnovat tomu sportu, tomu tenisu. A tohle pak šlo kolem nich.“

• „Každý turnaj měl večírek, ty večírky byly slavné. Třeba turnaj v Monte Carlu byl slavný večírek. Tenisti si připravili během týdne divadelní program a vystupovali na této úrovni. I v Německé demokratické republice a v polských Sopotech končil všude vždycky turnaj banketem. Byla slavnostní večeře, byly slavnostní projevy. Rozdávaly se ceny. To už teď není. Jsou večírky, ale hráči tam nechodí. Jsou uzavření se svým trenérem a všichni si hlídají svoje. Nešlo o peníze, šlo o pohár. A když to hodně ‚lepilo‘, dostala jsem zlaté mince Franze Josefy [Františka Josefa]. Nádherné. Tam nebyly ceny peněžní.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Tipsport pro legendy

Tenistka Vopičková mohla zůstat v USA. Ale jsem Češka jak poleno, říká

Vlasta Vopičková v roce 1961
zdroj: archiv Vlasty Vopičkové

Vlasta Vopičková se narodila 26. března 1944 manželům Kodešovým. Jejím bratrem je o dva roky mladší tenista Jan Kodeš, dvojnásobný vítěz grandslamového pařížského turnaje na Roland Garros a vítěz Wimbledonu. Vlasta Vopičková se stala již v roce 1960 dorosteneckou mistryní Československa v tenise, v letech 1969 a 1970 mezinárodní mistryní ČSSR ve dvouhře a v letech 1964, 1968 a 1969 ve čtyřhře. V letech 1965 až 1970 se držela v první desítce nejlepších evropských tenistek. V roce 1969 získala titul amatérské mistryně Evropy. Na turnaji Roland Garros se dvakrát dostala do čtvrtfinále (1968, 1970). Na Mezinárodním mistrovství Itálie v Římě postoupila do semifinále. Vyhrála celkem 19 mezinárodních turnajů, kromě jiného turnaj v Monte Carlu. Československo reprezentovala v Poháru federace. Po ukončení hráčské kariéry působila od druhé poloviny sedmdesátých let 20. století jako tenisová trenérka u dětí a mládeže. V roce 1964 se provdala za hokejistu Sparty Prahy a tenistu Milana Vopičku. Mají dceru Vlastu a syna Milana.