Vladislav Veselý

• „Ráno jsem si pustil rádio asi tak po páté hodině ráno – a tam hlásili, že přijeli Rusové. Tak jsem tam začal řvát, vletěl jsem vedle za klukama a křičel jsem na ně, ať volové vstávají, že nás přepadli. Co jsme mohli dělat, šli jsme do práce a všichni čekali, co bude. Nikdo nic nevěděl. Pak jsem jel domů a asi druhý den, nad Jihlavou, jak je teď nové obchodní středisko, tak na druhém kopci stály tanky jeden vedle druhého a mířily na Jihlavu. Když to tam vezmete, tak co ti lidi mohli dělat. Jeden expert z Tesly vzal krumpáč, že prý půjde stavět barikády. Kopal kostky někde na náměstí. Ale to si samozřejmě nepomohl.“

• „Jednou tam kluci, a to už mě asi znali, tak mě chtěli vyprovokovat, Rudé právo. Byla tam taková stránka s ruštinou, tak já jsem to roztrhal a nadával jsem tam. No a pak mě někdo prásknul a připsali mi to k dobru, že jsem roztrhal Rudé právo a nadával kurry komunistický.“

• „Když jsem ten článek s tím Grebeníčkem vytáhl, tak rozhlašoval, že na mě podá žalobu. Já jsem ale nikdy neřekl, kdo mě udal, já jsem jen napsal, kdo proti mně svědčil. A to je obrovský rozdíl. Oni proti mně svědčili, to je na dokumentu obžaloby.“

• „No a teď masokombinát převzal Babiš. Znovu to ti estébáci dostali.“ – „Takže masna, kde jste pracoval, nyní spadá pod Agrofert?“ – „No jistě, on tu všechno sebral. Kostelec, Studené, Hodice, Krahulčí, všechno Babiš sebral. Dnes už je to všechno jeho. Existují dokumenty, jakým způsobem napůjčoval peníze, a pak jim to sebral. Já jsem se s některými řediteli znal. Kosteleckého ředitele vyšoupli. Oni si půjčovali, protože masny byly v dezolátním stavu. Tam se příliš neinvestovalo, a když to pak mělo být na evropské úrovni, tak se museli postarat o to, aby se všechny dílny zachladily, koupit se musely nerezy, to byly obrovské investice.“

• 1

Telč, 01.12.2021

• 2

Telč, 25.07.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Voják nadával komunistům a rozsápal Rudé právo. V cele byl 43 dnů

Vladislav Veselý na vojně, konec 60. let 20. století
zdroj: Archiv pamětníka

Vladislav Veselý se narodil 16. srpna 1948 v obci Počátky. Po základní škole se vyučil nástrojářem v Tesle Jihlava. V roce 1966 ukončil studium a přešel na večerní střední průmyslovou školu. Díky tomu mu o dva roky odložili povinnou vojenskou službu, narukoval až v roce 1969. Přesně 32 dní před koncem vojny jej však zatkli a převezli do vazební cely v Brně. Čelil obvinění z protistátní činnosti, někdo totiž udal incident, kdy Vladislav Veselý roztrhal Rudé právo a nadával na tehdejší komunistický režim. Ve vazbě následně strávil 43 dní, poté ho propustili. Jako trest dostal srážku ze mzdy. Tři desítky let pak pracoval v masokombinátu Krahulčí. V listopadu 1989 spoluzakládal Občanské fórum a poté i místní sdružení ODS v Telči. S manželkou vychovali dvě děti. V roce 2022 žil v Telči.