František Vejvoda

• „Bylo to třicet kilometrů od Paříže na Seině, která tam tekla asi pět set metrů. My jsme tam měli tábor. To bylo světové jamboree skautů různých národů – Indiáni, Skotové. Hráli na ty jejich nástroje. My jsme tam měli hodně koncertů jako dechovka, protože jsme byli oblíbení. A když byl konec jamboree, tak jsme byli vyhlášeni jako nejlepší skautská kapela na světě.“

• „Měli jsme schůzky v opatrovně, ve školce, kde byla vrchní sestrou maminčina sestřenice, a tam jsme prožívali tohleto. Chodili jsme lovit bobříka odvahy do novohradeckých lesů. Tam jsme museli udělat na určitém místě křížek, že jsme tam byli, a zpátky. Potom jsme chodili na vycházky nebo na procházky až na Kunětickou horu. A tam se pamatuji na jeden ‚krásný‘ zážitek. Když jsme si vařili polévku, tam je takový dolík, tak najednou se nad dolíkem objevili mladíci, o něco starší než my. Byli z Hitlerjugend a pomalu se blížili k nám. Najednou se tam objevil jejich velitel, zařval na ně a my jsme měli volnost. Tak to byla taková vzpomínka na naše mládí.“

• „Otec to odnesl, protože potom onemocněl a brzy zemřel. Ten se na to nemohl dívat, protože mu to sebrali dvakrát – za okupace, tam jsme měli ty letecké motory – a potom soudruzi nám to sebrali. A udělali si z hřiště, co jsme tam měli, tam si postavili školní jídelnu. Nás tam oplotili, tam jsme ani nesměli. Čili část našeho majetku se ztenčila. My máme dnes jen hlavní budovu a takový malý dvoreček, kde mám já jeden záhon, a to je všechno. Ostatní teď patří škole. Když jsme se o to ozvali, tak jsme na to neměli nárok, protože to sebrali v té době. Znárodnili to a vyvlastnili. A škola na vyvlastněném majetku postavila školní jídelnu.“

• 1

Hradec Králové, 10.03.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Skaut a muzikant jsem celý život

František Vejvoda ve skautském kroji
zdroj: archiv pamětníka

František Vejvoda se narodil 29. března 1933 v Hradci Králové. Otec Vojtěch provozoval se svou manželkou Marií ve svém domě restauraci U Vejvodů, později U černého orla. Jejich restaurace byla až do války centrem kulturního života na Novém Hradci Králové. Měl tři sourozence. S kamarády se scházel v družině Kondorů, kterou založili podle vzoru Rychlých šípů. V roce 1944 zabrali nacisté Vejvodovým restaurační sál a zřídili v něm sklad leteckých motorů. Hned po válce vstoupil František Vejvoda do skautského oddílu a stal se trumpetistou ve skautské kapele. V roce 1947 se účastnil skautského Jamboree ve Francii. Po roce 1948 přišli Vejvodovi o rodinný podnik a také skautská činnost ustala. František se vyučil kuchařem, poté absolvoval hotelovou školu a začal získávat praxi v restauratérství. Dvacet let učil v Hotelové škole v Teplicích nad Metují odborné předměty. Po svatbě s Jiřinou, rozenou Štěpánovou, se jim narodili dva synové a usadili se v Hronově. František rád učil, sportoval a celý život hrál na trubku v kapele, která po roce 1989 přešla zpět pod skautskou organizaci. V 90. letech František Vejvoda převzal zpět znárodněný majetek a provozoval prodejnu potravin. V roce 2019 obdržel pamětní medaili města Hradec Králové a Hronov.