Johann Vater

• „Dříve se říkávalo: ,Čechovi se nedá věřit, Češi jsou falešní.‘ Můj táta vždy říkal – byl v první světové válce a tam museli narukovat i Češi, protože patřili k Rakousku – a on stále říkal: , V Itálii, když Italové útočili, Češi zmizeli. Žádného z nich nezastřelili. A když byl boj u konce, opět přišli. Otec vždy říkával: ,Čechovi a býkovi se nedá věřit. Protože Čech má špatné vlastnosti.’”

• „Hitler to v Rusku udělal také. Co všechno udělal? Tolik jich popravil. Nevinných. A kradl. U nás byl jeden sudetský Němec, který už nemohl zpět, byl to přesvědčený nacista, člen SS, a ten říkal: ,Kdybych mohl ještě jednou přijít do Čech, plno Čechů bych zabil,’ říkal, ,protože oni nás vyhnali.’ Proč to říkal? Češi se také museli bránit, na jednu stranu. Proč byli tak krutí, že vyhnali sudetské Němce? To nevíme. Že takhle vyháněli lidi. Že se stali tak brutálními! Přestože celou válku seděli doma. Nic špatného se jim nedělo, a pak se chovali tak příšerně k vojákům.“

• „Hitlerjugend byli všichni školeni k válčení. Vždycky nám tam říkali, že až nás uvidí v Rusku, nakopou nám zadek, když nebudeme vědět, co máme dělat. To bylo téměř horší než u armády, u Hitlerjugend. Museli jsme se učit střílet, museli jsme se učit pochodovat. Ale ve Windhaagu, když jsme pochodovali ... Učitel, byl skutečný nacista, hodně nadával. Když někdo z chlapců, jak jsme pochodovali, odskočil, tak nadával: ,Rusové ti jednoho dne nakopou zadek, pokud nedokážeš pochodovat lépe.’“

• 1

Freistadt, 04.09.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy česko-rakouského pohraničí KPF-01-210

Před válkou byly Čechy ekonomicky mnohem vyspělejší než Rakousy

Johann Vater (2020)
Johann Vater (2020)
zdroj: Natáčení ve studiu

Johann Vater se narodil 28. května 1930 na rodovém statku v Predetschlagu, obci ležící poblíž hornorakouského Freistadtu, zhruba tři kilometry od rakousko-českých hranic. V místě svého rodiště prožil pamětník celý svůj život a stal se svědkem jeho proměny. Johann navštěvoval základní školu ve Windhaagu. Během druhé světové války se stal povinně členem Hitlerjugend. Pamatoval si pobyt Rudé armády v Horních Rakousích. Po absolvování základní školy se s rodiči věnoval zemědělství, postupně převzal vedení hospodářství. V roce 2020 žil Johann Vater v Predetschlagu. Rodný grunt předal svým potomkům.