Jana Valášková

• „U nás u chalupy před topolovou alejí se na silnici stavěla barikáda. Muži přišli, prostě chlapi, co tam bydleli, přišli k barikádě a stavěli ji. Pomáhali jsme jim. Potom šli na Zbraslav a odzbrojili tam skupinu Wehrmachtu, takže získali zbraně. První raněný, to si pamatuju, byl pan Zavadil, který byl raněný do břicha. Tenkrát ho ošetřovala paní doktorka Vančurová, což byla manželka spisovatele Vladislava Vančury.“

• „Docházelo tam k strašným masakrům. Padl jim tam totiž velitel a začali se hned mstít. Ještě před mostem vytahali civilisty z baráků. Zastřelili skoro celou jednu rodinu Červenků – starý pán, babička, maminka, zůstala naživu jen jedna jejich dcera. A potom se říkalo, že tahleta rodina Červenků byla příbuzná s lidmi z Lidic. Takže to byla skutečně tragédie. Pak vím, že tam byli zatřelení děvče a asi patnáctiletý chlapec. Dobyli barikádu a veškeré povstalce, kteří nepadli a nestačili se někde schovat, tak postříleli. Pomáhali také vlasovci, právě tady pomáhali bránit barikádu a padlo jich tam 16. Když skončily boje a byl klid, bylo takové mezivládí a SS opustili tady tu část Lahovic a postupovali k Praze. Byl klid, tak šly ženy a sbíraly padlé. Babička se šla podívat po svém synovi, po strejdovi. Našla ho pod mostem tam někde v chatičkách. Ženský jí pomohly ho naložit na vozík a přivezla ho domů.“

• „Pamatuji pohřeb prezidenta Masaryka, ten byl velmi slavný. Procházel z Hradu přes celou Prahu, pak ho přenášeli na Hlavní nádraží na vlak. Jel na vlaku do Lán. A s maminkou a ještě se sousedy jsme se byli rozloučit tím způsobem, že jsme šli do Nuslí a tam jsou schody dolů. Byli jsme na schodech. Viděli jsme vlak, co vyjížděl z tunelu a na vlaku na otevřeném vagónu jsme viděli rakev. Byla na lafetě, zakrytá vlajkami a stály tam i vojenské stráže.“

• 1

Praha 13, 21.03.2019

• 2

Věřím, že jsme schopný národ

Jana Valášková
Jana Valášková
zdroj: Archiv pamětnice

Jana Valášková se narodila 14. srpna 1933 v Praze na Žižkově. Dětství prožila ve služebním bytě v meziměstské telefonní ústředně, protože její otec byl v tomto podniku zaměstnán jako elektromechanik. V roce 1937 Jana coby čtyřletá zažila pohřeb Tomáše Garrigua Masaryka. V předválečných letech chodila do Sokola a v roce 1938 si zacvičila na X. všesokolském sletu. Válku prožila v Praze, kde v únoru roku 1945 zažila bombardování americkým letectvem. Ze strachu o Janu ji poslali rodiče na několik měsíců k prarodičům do Lahovic. Tam Jana zažila boje na barikádách, kde zemřel také její strýc. Po válce vystudovala pedagogickou střední školu, poté nastoupila jako učitelka v mateřské škole v Chomutově. Roku 1969 se zúčastnila pohřbu Jana Palacha. Sametová revoluce ji zastihla v Praze, účastnila se demonstrací a spolu s celým národem přivítala nástup demokracie.