Anna Turoňová

• "Já jsem chtěla říct, jestli vás to zajímá, ten začátek, jak nám babička vyprávěla, jak jsme se dostali [Slováci] do Rumunska. Její babička, to bylo začátkem osmnáctého století, babička byla ještě mimino, když tam přijeli. Tenkrát to tam bylo jakési, že tudy prošlo, teď si nevzpomenu na to vojsko, všechno zdevastovali, taky lesy. Rumunský prezident a náš prezident se domluvili, že tam půjdou [lidé] ze Slovenska na práci. Tak se tam dostali od Žiliny ti pracovníci a už tam zůstali."

• "Jak jsem říkala, byly tam dva obchodníci, Židé, kupovali jsme tam petrolej, cukr, zápalky, sůl a takové věci. Všechno se vyrábělo doma. Mléko jsme měli, protože jsme měli kravičky, musela se ještě koupit krupice, rýže byla a kroupy jsme si dělali doma. Malým děckám se vařila krupice a kolikrát se vařilo opakovaně – měli jsme brambory, zelí, chleba. To, co jsme si vyrobili, jsme měli. Maso jsme měli taky, protože jsme měli drůbež nebo vykrmili nějakého vepře, tak byla zabíjačka, to se šetřilo celý rok, naudilo. Tak se tam žilo."

• "Oni z toho Rumunska brali napřed jenom ty, protože tam bylo hodně takových, co nic neměli, měli jen svůj domeček a pracovali u sedláků, tak brali ty, co neměli, ty chudobné. A nás velice nechtěli, že máme. Měli jsme hodně pole, protože dva tatínkovi bratři se odstěhovali a nechali nám pole, tak na to hleděli, že máme moc pole a že máme velké hospodářství, jenomže nehleděli na to, že jsme velká rodina. Ale potom to tatínek jaksi zařídil. Představte si, musel jít na tu správu a prosit, ať nás vezmou. My jsme strašně chtěli do Československa a oni nás velice nechtěli, protože jsme měli víc pole než ostatní. Tak to bylo."

• 1

Kroměříž, 16.10.2022

V průběhu života jsem se stěhovala jedenáctkrát

Anna Turoňová, 50. léta
zdroj: Archív pamětníka

Anna Turoňová, rozená Vávrová, se narodila 1. října 1931 ve Valea Ungurului (dnešní Gemelčička, rumunsky Fagetu) v severozápadním Rumunsku. Její předkové sem přišli v 18. století ze Slovenska. Rodiče měli hospodářství. Otec Karel Vávra od jara do podzimu pracoval na poli, v zimě v lese. Matka Marie Vávrová, rozená Komárková, byla v domácnosti, starala se o deset dětí. Po její smrti se otec znovu oženil s Annou Michalčákovou. Anna Turoňová docházela do školy čtyři roky. Když jí bylo 12 let, školní docházku ukončila a pomáhala rodičům. Po válce přišla možnost reemigrace. Vávrovi odjeli z Rumunska roku 1949 a začali žít ve Starém Městě – v osadě Štěpánov. Roku 1954 se rodiče rozhodli přestěhovat na Slovensko. Roku 1955 se vdala za Pavla Turoně. Dva roky žili na Slovensku, poté se vrátili na Moravu. Nejprve do Zdounek, poté bydleli v Troubkách a nakonec se přestěhovali do Kroměříže. Ve Starém Městě pracovala na státním statku, v Kroměříži byla zaměstnána v kulturním domě jako uklízečka a uvaděčka. Manžel pracoval většinu života na sýpkách v Kroměříži jako řidič. Vychovali spolu dvě dcery. Část rodiny dosud žije v Rumunsku a na Slovensku.