Ing. Jan Tůma

• „Snaha těch soudkyň, které byly v senátu, byla obrovská, protože já, neznalý právního chování – uměl jsem něco napsat, to ano, ale tyhlety věci ne –, jsem měl vystupovat jako žalobce u soudu. Tak mi kolega podnikový právník poradil co a jak, no to víte, že po prvním vystoupení to bylo všechno jinak. Tak nakonec ta předsedkyně řekla: ‚Víte co, pane inženýre? Já vám vždycky řeknu, co máte udělat, pak zahájím oficiální jednání, vy to řeknete a pak zase ho skončíme, až bude třeba a zase se domluvíme.‘ Takže já si prostě nemůžu stěžovat, na tuhle soudkyni a na tenhle senát si nemůžu stěžovat. Ale byla třeba soudkyně, která na nás čtyři roky zapomněla, prostě úplně.”

• „Já jsem se dostal třiadvacátého [srpna 1968] do Prahy a můžu vám říct, že když jsem šel od Prašného..., lépe řečeno od Kulaťáku [Vítězného náměstí] k Prašnému mostu a ozvaly se salvy ze samopalu, tak jsem nevěděl, za který roh se mám schovat. Protože mezi těmi baráky se to tak rozléhalo a nebylo znát, odkud to je. Na škole přes okna byly normálně dávky z kulometů, na Kulaťáku stály veprostřed tanky, na té travnaté ploše, a do každé ulice mířily hlavní. Bylo to takové stísněné.“

• 1

České Budějovice, 04.05.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj
  • 2

České Budějovice, 17.06.2021

Je potřeba dalších dvou generací

Jan Tůma, 2021
Jan Tůma, 2021
zdroj: Post Bellum

Jan Tůma se narodil 31. července 1948 v malé obci Sviny na Táborsku a v jižních Čechách strávil naprostou většinu svého života. Před svými patnáctými narozeninami musel kvůli větší výměře rodinných pozemků domov opustit a odstěhovat se k příbuzným do Českých Budějovic, aby nemusel pracovat v jednotném zemědělském družstvu a mohl vystudovat střední školu. Na přelomu 60. a 70. let vystudoval obor jaderná paliva a radiochemie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Tam se také v lednu 1969 zúčastnil pohřbu Jana Palacha jako pořádková stráž u hrobu. Pracoval jako technolog v závodě na zpracování uranových rud MAPE Mydlovary, poté se v různých pozicích věnoval energetice a ekologii. V letech 1990–1992 Jan Tůma působil jako zástupce Občanského fóra v městském zastupitelstvu v Českých Budějovicích, podporoval vznik místní organizace Občanské demokratické strany, z té ale později odešel a do zastupitelstva města byl opětovně zvolen za hnutí Občané pro Budějovice v roce 2010. Rodina jeho manželky Marie Panochové z Hartmanic byla v polovině 50. let v akci Kulak vystěhována ze statku mimo okres do zcela nevyhovujících prostor, zbavena majetku a její otec byl několikrát vězněn. V roce 2021 žil Jan Tůma v Českých Budějovicích.