Jiří Sýkora

• „A vím, že najednou vylítlo, že v garážích jsou lidový milice a že přijely z Mostu nebo z Teplic. Jo a že jsou tam prostě lidový milice a že jenom čekaj na pokyn. A to bylo v úterý, takže to bylo kterej, já teďko, sedmnáct, osmnáct, devatenáct, kdy to bylo, jednadvacátýho, to bylo jednadvacátýho. Jenomže ty lidový milice potom dostaly povel, že musí jet zpátky domů. Ty přijely v noci do Prahy a rozmístili je takhle po různejch koutech tajnejch doslova, aby to Pražáci nevěděli. Jenomže, že jo, to prosákne, že jo.“

• „20. srpna večer v půl desátý rachot. My jsme bydleli ve Vršovicích a od Strašnic, čili od východu, lítaly letadla. A já jsem říkal: ‚To jsou, hrome, ruský bombardéry.‘ Normálně, to nebyly stíhací letadla, a lítaly dost nízko nad náma, nad těma barákama v těch Vršovicích. Byly rozeznatelný ne jako letadla, ale člověk poznal, co to je za typ, co to je za model letadla. Říkal jsem: ‚Co se děje, tady nad náma lítaj, že by to byli naši, co blbnou tady, to je nějaký cvičení nebo co, no nic.‘“

• „No a večer pátýho května tam přijeli Němci, přijeli od Benešova s tankama, přijely tam jednotky SS a jezdily nám po těch polích s těma tankama za barákem, doslova za zahradou, za barákem nám tam jezdily. Ale mezi ty baráky si zatím netroufli. Co udělali jednu věc, že tam byl statek, kterej obhospodařoval ty pole, jmenoval se Reitknechtka. A tam měli vyvěšenou československou vlajku pátýho. No takže ty Němci vybrali všechny muže od patnácti do těch, co tam našli nejstarší, nechali je tam, dneska blízko, tam se říkalo Moderna. Ta Moderna, tu soudruzi zbourali, když stavěli magistrálu, tak že jim překáží. To byl takovej prvorepublikovej, super architektonicky vypracovanej moderní barák. No tak tam někde blízko je nechali vykopat hroby, hrob teda, a bylo jich asi deset nebo patnáct těch chlapů z toho statku a všechny je postříleli.“

• 1

Všichni jsme měli rodiny, všichni jsme měli děti a nikdo nechtěl bejt vyhozenej z práce

Jiří Sýkora
Jiří Sýkora
zdroj: žákovský tým PNS

Jiří Sýkora se narodil 24. srpna 1939 v Praze. Jeho otec byl řidič a průvodčí tramvaje a během války se několikrát dostal do sporu s Němci. Na konci války Jiří zažil Pražské povstání na Pankráci, kde probíhaly tvrdé boje. Po studiích nastoupil do zaměstnání, ale zanedlouho musel nastoupit na vojnu. Nejdelší dobu pak pracoval v pražském Kovoprojektu. Srpnovou invazi i sametovou revoluci sledoval z podnikových kanceláří na Václavském náměstí.