Marie Švecová (* 1932)

Otce přivezli na džípu Američani a ten obrázek nezapomenu

• narozena 7. září 1932 v Praze

• adoptována Josefem a Annou Markovými

• v roce 1942 adoptivní otec Josef Marek zatčen gestapem a odvezen do koncentračního tábora Flossenbürg

• v roce 1948 se zúčastnila XI. všesokolského sletu

• v roce 1954 ukončila pomaturitní studium stavebních projektů

Osudy Marie Švecové, rozené Feltlové, jsou příkladem naplněného obyčejného života, který ovšem poznamenala válka a stejně tak éra komunismu. Celoživotní postoje a prožitky pamětnice také předurčil vstup adoptivního otce do československých legií v průběhu první světové války.

Rodina a válečné dětství

Marie Švecová se narodila 7. září 1932, své skutečné rodiče ovšem nikdy nepoznala. Její biologická matka Marie Feltlová zemřela při porodu a o pravém otci nikdy žádné zprávy neměla. Do rodiny Josefa a Anny Markových, kteří ji adoptovali, se dostala jako osmiměsíční dítě. Její adoptivní otec za první světové války bojoval v řadách československých legií a tato stopa zůstávala potom v rodině velmi výrazná. Jednak hodnotově, a to v tom smyslu, že rodiče se zcela samozřejmě hlásili k masarykovským postojům, jednak ale také sociálně. Otcovi přátelé z legií tvořili totiž základní okruh známých, s nimiž se rodina stýkala ještě v době komunistického režimu. Obdiv k legionářské tradici byl dán také tím, že otcovo válečné angažmá svedlo rodiče Marie Švecové dohromady. Její matka si totiž na počátku 20. let dala inzerát, v němž přímo požadovala seznámení s legionářem.

Do pěti let žila Marie s rodiči v Roudnici nad Labem, poté se rodina přestěhovala do pražských Nuslí. Tady prožila léta druhé světové války. Její protektorátní dětství bylo poznamenáno především zatčením jejího otce v únoru 1942. I v průběhu války se zřejmě rodiče tajně stýkali s legionáři, důvodem otcova uvěznění byl ale zřejmě poslech západního rozhlasu a dlouhodobé sdílení informací a názorů o nich s kolegy na katastrálním úřadě. Josef Marek se dostal do koncentračního tábora Flossenbürg, kde potom strávil zbytek války. Marie tedy až do roku 1945 žila jen s matkou a vzpomíná na hmotný nedostatek, se kterým se musely potýkat. Anna Marková se snažila udržovat s manželem písemný styk, ale také posílat balíky s potravinami. „Po otcově zatčení to bylo krušnější, protože jsme nebraly žádnou podporu. Matka naštěstí uměla šít, za války se hodně přešívalo, a vyměňovala to za jídlo.“

Válku má ale Marie Švecová spojenou i s pozitivními vzpomínkami. Vypráví, jak s matkou píchaly špendlíky do nástěnné mapy, na níž sledovaly postup spojeneckých armád směrem ku Praze. Vybavuje si také šití praporků v revolučních dnech. Josef Marek opustil zřejmě Flossenbürg v rámci pochodu smrti a těsně po válce byl spolu s dalšími bývalými vězni zastižen americkými vojáky na louce u Staňkova. Ti jej pak dopravili, zesláblého a s nohama plnýma bércových vředů, domů do Prahy. „Přivezli ho v americké uniformě, protože měl zničené šaty. Přivezli ho na džípu. Ten obrázek nezapomenu. Já jsem si zrovna hrála s dětmi a najednou mě volali: ‚Přijel ti tatínek!‘“

Sokolská a legionářská tradice

Zraněné nohy otci spolu s matkou vyléčily a do komunistického převratu prožili zřejmě klidné a šťastné období. Otec se vrátil zpět na katastrální úřad. Celá rodina také obnovila své členství v Sokole. Podobně jako legionářská tradice byla i sokolská příslušnost pro Marii velmi důležitá. Když vypráví např. o pražské návštěvě Josipa Tita v roce 1946, vybavuje si sokolský kroj, ve kterém se účastnila vítání jugoslávského prezidenta před pražským Rudolfinem. Účastnila se také XI. sletu v létě 1948, který se nesl v duchu odporu vůči nově nastolené komunistické moci. Spolu s ostatními dorostenkami volala: „My jsme děti Beneše!“ Vzpomíná také na pohnutí vyvolané mužskou skladbou Věrni zůstaneme, v níž cvičenci sborově provolávali zmar „sobectví, lži a nesvobodě“.

Komunistický převrat rodinu zasáhl především tak, že otec byl jako někdejší legionář vyhozen z úřednického místa a začal pracovat jako řidič tramvaje. Zároveň skončil život v sokolské organizaci, i když přátelské vztahy s některými sokoly Marie Švecová udržovala i nadále. Sama dospívala nejspíš bez přímých politických ústrků. Studovala Gymnázium Charlotty Masarykové, maturovala však v roce 1952 na gymnáziu v Londýnské ulici na Vinohradech. V roce 1954 dokončila pomaturitní studium stavebních projektů a po nějaké době začala pracovat v Pražském projektovém ústavu. Tady vydržela až do důchodu.

Sokolské a legionářské hodnoty se v rodině projevovaly dlouhodobě, především v krizových chvílích, ať už celospolečenských, nebo osobních. Přestože Marie Švecová zřejmě nebyla po většinu života politicky nijak aktivní, zcela přirozenou masarykovskou názorovou orientaci projevila například v roce 1968. Ihned po návratu z dovolené v Bulharsku, těsně po srpnové okupaci, začala rozvážet spolu s manželem na venkov tašky plné plakátů. Když potom zemřel její otec, zorganizovala její matka pohřeb v legionářském duchu. Přestože šlo o období hluboké normalizace, přišli se s Josefem Markem rozloučit legionáři v uniformách a u jeho rakve drželi čestnou stráž.

Pád komunistického režimu v roce 1989 Marie Švecová samozřejmě přivítala. Všeobecné nadšení sdílela, ale i ve svobodných poměrech se věnovala už především rodině.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Martin Bořkovec)