Ivan Summer

Policajti tam kopali do těhotné paní

Ivan Summer na cestách po Americe, 1991
zdroj: Archiv pamětníka

Ivan Summer se narodil 22. června 1962 v Českém Krumlově. Když mu byl jeden rok, rodina se kvůli otcově práci přestěhovala do Tábora, kde žil až do dospělosti. Už odmala byl vášnivý sportovec, nejprve se věnoval atletice a poté mu učarovaly řecko-římské zápasy. Díky jeho sportovnímu nadání byl po základní škole přijat na sportovní gymnázium bez přijímacích zkoušek. Po maturitě toužil studovat v Praze na Univerzitě Karlově, bohužel to ale nedopadlo, a tak využil nabídky jednoletého vojenského výcviku pro sportovce, který probíhal na Slovensku. Po návratu z vojny si našel byt v Praze a začal studovat vysněnou tělovýchovu a trenérství na Univerzitě Karlově. Stále se věnoval řecko-římským zápasům, ve kterých sbíral úspěchy a od roku 1983 se jim věnoval v tělovýchovné jednotě Rudá hvězda pod Správou tělovýchovy a sportu SNB. Díky tomu mohl i v tehdejší době jezdit do zahraničí. V roce 1989 se zúčastnil protestů během Palachova týdne a byl zadržen policií. Nakonec se mu podařilo utéct a úplnou náhodou vyvázl bez trestu. Po revoluci se stále věnoval sportu a procestoval svět. Oženil se a začal učit tělesnou výchovu a angličtinu na pražském Gymnáziu Nad Štolou. V době natáčení v roce 2022 bydlel v Praze.